KAN UTRYDDES: Bill Gates tror malaria kan være utryddet innen 2050. FOTO: NATI HARNIK, AP
Nati Harnik

Ingen dyr er i nærheten. Myggen er den største dødstrusselen for mennesker. Til og med større enn mennesket selv. Nå erklærer Bill Gates krig mot malariamyggen.Hvert år dreper mygg anslagsvis 725.000 mennesker. De aller fleste dør i malaria; over 600.000. Resten dør av denguefeber, gulfeber og sovesyke.Ikke en gang mennesker klarer å drepe så mange personer på ett år. Her er anslaget 475.000 døde.

Haier dreper kanskje ti personer i året. Og hvert eneste tilfelle får store overskrifter i media. Men nesten ingen snakker om mygg.

Blodfortynnende

Myggen transporterer livsfarlige parasitter av slekten plasmodium fra menneske til menneske. Myggen henter parasitten når den suger blod fra en smittet person. Neste gang den stikker, sprøyter den først inn et blodfortynnende stoff som gjør at blodet ikke koagulerer (stivner) inni myggens stikksnabel. Dermed har enda en person fått parasitten i seg. Dersom det er den farligste typen, kan man dø i løpet av dager.

I tillegg til alle som dør, er det mange ganger flere som blir alvorlig syke av malaria. Kanskje 200 millioner mennesker blir syke hvert år. De dør ikke, men mange, og spesielt mange barn, blir ødelagt for livet.

Gates' mål

Å bli kvitt malaria vil være blant de aller viktigste medisinske nyhetene i menneskets historie.

Bill Gates, verdens rikeste mann, mener nå at dette er mulig i løpet av én generasjon.

Søndag kveld talte han for flere tusen forskere i New Orleans, USA, under en konferanse arrangert av American Society of Tropical Medicine and Hygiene.

Gir enda mer

Microsoft-grunnlegger fortalte at han nå gir 3,4 milliarder kroner ekstra til kampen mot malaria og andre infeksjonssykdommer i utviklingsland.

I tillegg til milliardgaven varsler Gates at han trapper opp den årlige malariastøtten med 30 prosent.

Gates-stiftelsen donerte tidligere i år 340 millioner kroner til kampen mot ebola, skriver NTB.

Parasitten må vekk

Det var i fjor Bill & Melinda Gates Foundation la en plan for å utrydde malaria. De har gitt milliarder av kroner til formålet. Det er ifølge Gates ikke nok å hindre smitteoverføring.

Det må utvikles medisiner som helt fjerner parasittene, ikke bare symptomene.

Det meste av malariaspredningen skjer via personer som har parasitten i seg, men som ikke er syke. Derfor må parasitten også fjernes hos mange friske personer.

Immunitet farlig

Økt immunitet mot dagens medisiner og immunitet mot innsektsmidler er også en stor utfordring. Og kampen må føres på forskjellige måter i ulike områder av verden.

En del av pengene skal brukes til å utvikle en ny malariavaksine.

— Det er både nødvendig og fullt mulig å utrydde malaria innen 2050. Det som trengs, er enkeltdoser som helt kurerer malaria, bedre diagnostisering, neste generasjon malariavaksine og mer omfattende og riktigere bruk av myggnett, sier Gates.

Gir mye

Siden 2000 har Gates-stiftelsen gitt bort 30 milliarder dollar til veldedige formål. Foruten kampen mot sykdommer og utvikling av vaksiner, er de spesielt opptatt av fattigdomsbekjempelse. I USA gis det mye penger til ulike programmer i den offentlige skolen.

30 milliarder dollar er seks ganger så mye som den samlede norske bistanden i statsbudsjettet for 2015.