— Jeg er spent, og jeg er forberedt på å se døde mennesker, sier Dyrøy.

Han har vært i Røde Kors i mange år og deltatt på flere øvelser. I forrige uke ble han spurt om han ville dra ut i felten for første gang. Nærmere bestemt til Sierra Leone for å hjelpe til i arbeidet med ebola.

— Jeg trengte noen dagers betenkning før jeg bestemte meg. Men etter to dagers kurs og trening i Genève i forrige uke svarte jeg ja, sier 33-åringen fra Lillesotra.

Skal sørge for rent vann

I Sierra Leone skal han arbeide på et Røde Kors-sykehus for ebolarammede i Kenema, den tredje største byen i Sierra Leone. Der skal han jobbe som brann- og sanitørtekniker.

Dyrøy skal blant annet sørge for rent vann og nok klorvann som helsearbeiderne bruker å desinfisere seg med.

— Jeg vet at jeg jobber i et veldig godt team. Jeg vet også hvilke forholdsregler vi tar, så jeg er ganske trygg på at det skal fungere bra, sier Dyrøy.

Han har tidligere jobbet i Bergen Vann med rensing av avløpsrør. Nå er han ansatt i Aker Solutions hvor han jobber med inspeksjon. Han har familien sin på Sotra, men ikke egne barn.

Flyet til Sierra Leone gikk onsdag morgen. Etter planen skal han jobbe der i fire uker før han drar hjem.

Tøffe inntrykk— Først og fremst hadde jeg ikke tenkt å reise, jeg hadde andre planer i Røde Kors. Men så var det et behov for folk, og jeg hadde lyst til å reise og være med på å bidra, sier Dyrøy.

Etter at han ble spurt, har han også satt seg grundig inn i hva ebola er og fått kunnskap om arbeidet i felten. Gårsdagen ble brukt på en grundig brifing om alt han skal gjennom.

I dag er det to andre delegater fra Hordaland ved Røde Kors-sykehuset. Dyrøy blir den tredje. Han skal bo sammen med teamet fra Røde Kors på et område utenfor behandlingssenter.

— Tenker du på hva som vil møte deg der nede?

— Ja, noe har vi gått gjennom. Jeg vet det vil bli tøffe inntrykk på jobb, sier han.

Trygge begravelser

Røde Kors er glad for at folk som Dyrøy vil ut og gjøre en forskjell.

— Heldigvis er det mange som vil bidra til å stoppe ebola-epidemien. Røde Kors er helt avhengig av at folk som Roger bidrar med sin kompetanse. Vi har nå åtte norske ved sykehuset. For å drifte sykehuset trenger vi både helsepersonell og teknisk personell. Dette er et viktig oppdrag hvor alle som reiser, er med og redder liv, sier Tørris Jæger, utenlandssjef i Røde Kors.

Røde Kors i Norge bidrar med over halvparten av de internasjonale delegatene på Røde Kors-sykehuset i Kenema. Dette sykehuset er viktig for å gi behandling og omsorg til de som er smittet av ebola.

Sykehuset er bare en del av innsatsen. Røde Kors jobber også ute i lokalsamfunnene for å informere om hvordan folk kan unngå å bli smittet, og sørger for trygge begravelser for dem som dør av sykdommen.

— Sammenlignet med andre oppdrag er dette et oppdrag hvor folk bruker litt mer tid på å bestemme seg for om de ønsker å reise. Det er også viktig slik at de som reiser er godt forberedt og har hatt muligheten til å snakke med sine nærmeste, sier Jæger.