Bryggen-motstanderne vant

Et enstemmig styre i Ap i Bergen vil skjerme Bryggen for all gjennomgangstrafikk.

Publisert Publisert

OMSTRIDT: Hvor Bybanen skal gå gjennom Bergen sentrum er omstridt, og debatten er fremdeles ikke ferdig, selv om bystyret har vedtatt at den skal gå i tunnel fra Kjøttbasaren. Foto: Tor Sponga (illustrasjon)

  • Anders Haga
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

På torsdag skal representantskapsmøtet til Ap stemme over det som skal bli partiets valgprogram inn i kommunevalget høsten 2015.

Et av de store diskusjonstemaene var Bybanens skjebne i Bergen sentrum.

Betent tema

Tidligere i høst gikk Pål Hafstad Thorsen (Ap) ut i BT og etterlyste en mer pragmatisk innstilling til Bryggen-traseen.

Ap i Bergen har nemlig stått steilt på at Bybanen skal legges i tunnel gjennom sentrum. Gruppeleder Harald Schjelderup har stått på barrikadene mot en mulig trasé over Bryggen.

Thorsen mente denne innstillingen ødela mulighetene for et samarbeid med sentrumspartiene KrF og Venstre, som begge vil ha banen i trasé i dagen over Bryggen.

Avviser muligheten

Å åpne opp for muligheten til å diskutere traseen, mente han ville være viktig for å gi Ap muligheten til å vinne makten i samspill med sentrumspartiene etter valget neste høst.

Et enstemmig styre i Ap i Bergen er uenig i den teorien. De har nå sendt partimedlemmene sin innstilling kommunevalgprogram for 2015— 2019.

Om Bybanen sier de følgende:

«Arbeiderpartiet ønsker å skape det vi kaller «verdens vakreste byrom», fra Torgallmenningen, over Torget og videre foran Bryggen. Dette vil kunne revitalisere det historiske sentrum utenom turistsesongen, og det vil gi store muligheter til å skape et fisketorg i tråd med byens tradisjoner. Arbeiderpartiet vil derfor i første omgang skjerme Bryggen fra gjennomgangstrafikk».

Støtter styret

Pål Hafstad Thorsen sier han venter på redegjørelsen fra styret.

— Men jeg synes det er fornuftige formuleringer de legger frem. Det er viktig at styret var enstemmig, og jeg håper representantskapet kan stille seg samlet bak dette.

Les også

Arbeiderpartiets halmstrå

Han antar styret har vært litt nervøse i denne saken, fordi de ønsket en enstemmighet bak saken. Han kommer ikke til å tale mot formuleringen når programmet skal vedtas.

— Jeg tar ikke ordet i bybanesaken.

- Tror du at det ender med dette?

— Jeg tror nok det ja. Ytterkantene i dette spørsmålet virker fornøyde.

Utelukker ikke Kjøttbasaren

Styremedlem Hallgeir Utne Hatlevik synes det er greit at styret klarte å bli enige.

— Enten sier vi at det er greit med bybane over Bryggen, eller så sier vi at det ikke er greit. Og nå sier vi at ønsker å utvikle området til noe mer enn det er i dag og skjerme det for trafikk, inklusivt banetrafikk.

Hatlevik avviser at Ap-styret med dette nekter å gå inn for en tunnel i Kjøttbasaren-området, til tross for at de nevner at hele aksen fra Torgallmenningen via Torget og Bryggen skal revitaliseres.

— Nettopp derfor presiserer vi at det «i første omgang» gjelder Bryggen. Byrådet har fremdeles ikke lagt frem en sak om mulighetene for å bygge en tunnel ved Kjøttbasaren, og det ville vært dumt å konkludere før den foreligger.

Publisert