AUF har bestemt seg for minnesmerke

De berørtes eget minnested skal ligge på Utøya.

Publisert Publisert

RING: Fra de høye furutrærne rundt lysningen henger en stålring 1,5 m over bakken hvor navn og alder på de som ble drept på Utøya 22. juli er stanset ut. Navnene i den opphengte metallsirkelen lar lyset falle gjennom metallet og kan leses når man går rundt ringen. FOTO: 3RW Arkitekter

  • David Bach
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Etter angrepet 22. juli 2011 har AUF besluttet at det skal etableres et minnested på Utøya, skriver Aftenposten.

Minnesmerket skal minnes de døde, de overlevende og de merket for livet, skriver organisasjonen i en pressemelding.

I den forbindelse har AUFs minnestedsutvalg valgt å gå videre med forslaget til bergensfirmaet 3RW Arkitekter: En stor, samlende sirkel som skal ligge på en høyde på nordsiden av Utøya.

Forslaget er utformet i samarbeid med økolog Christian Mong og forsker Joseph Chipperfield med illustrasjoner utarbeidet av Fabian Schnuer Gohde.

Privat sted

SOMMERFUGLER: I lysningen, langs sirkelen og inne i deler av den legges det skiferheller. Inne i lysningen anlegges jord og den beplantes med utvalgte planter som tiltrekker seg sommerfugler. Foto: 3RW ARKITEKTER

Det skal skapes et verdig, rolig og varig minnested for tilhørighet og ettertanke.

Mens de nasjonale minnestedene på Sørbråten og i Oslo skal ha en offentlig funksjon, skal minnestedet på Utøya være de berørtes eget, mer private sted, skriver AUF videre.

— For AUF er det veldig viktig å etablere et verdig minnested på Utøya som man kan gå til for tilhørighet og ettertanke, alene eller i fellesskap. Dette forslaget som er et resultat av en bred, inkluderende prosess, mener vi er veldig godt, sier AUF-leder Mani Hussaini.

Navnene skal lyse opp sirkelen

Slik beskriver AUF selve minnestedet:

«Terrenget senkes lett langs sirkelen slik at det skapes en sittekant som vender innover. På motsatt side heves terrenget slik at man får en kant der man kan sitte og se utover Tyrifjorden. I lysningen, langs sirkelen og inne i deler av den legges det skiferheller. Inne i lysningen anlegges jord og den beplantes med utvalgte planter som tiltrekker seg sommerfugler. Fra de høye furutrærne rundt lysningen henger en stålring 1,5 m over bakken hvor navn og alder på de som ble drept på Utøya 22. juli er stanset ut. Navnene i den opphengte metallsirkelen lar lyset falle gjennom metallet og kan leses når man går rundt ringen. Ingen navn kommer først eller sist og de som i første omgang eventuelt ikke ønsker navn oppført, kan legge dette til i ettertid, dersom de ombestemmer seg.»

— Idéen er på en og samme tid sofistikert og upretensiøs. Uansett sosial, kulturell og religiøs tilhørighet kan man føle seg velkommen hit. Det vil bli et vakkert sted for å minnes, sier Vegard Grøslie Wennesland, overlevende etter 22. juli og medlem av minnestedutvalget.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Mintes de drepte fra Hordaland

  2. Kommunen stanser ikke Utøya-utbygging

  3. Tørk fliret av terroristen