Opprør mot politiledelsen etter Monika-avsløringer

Monika-saken var dråpen som fikk begeret til å flyte over hos enkelte politiansatte i Bergen. Nå har politimesteren fått en varslersak i fanget.

Publisert Publisert

FÅR HARD KRITIKK: Visepolitimester Gunnar Fløystad. Foto: Ørjan Deisz

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Politimester Geir Gudmundsen mottok i går et formelt varsel fra to politijurister i Hordaland politidistrikt. I det nær 200 sider store dokumentet, med vedlegg, tar de to opp det de mener er kritikkverdige forhold rundt måten ledelsen behandler sine ansatte på.

— Monika-saken er et skrekkeksempel på hvordan ledelsen avviser og knebler dyktige medarbeidere som kommer med betimelige spørsmål. Heldigvis er det sjelden det får så alvorlige konsekvenser som i denne saken. Men mange våger ikke å ta opp kritikkverdige forhold av frykt for konsekvensene, sier en kilde med innsikt i dokumentet Gudmundsen mottok i går.

Les også

Når et barn dør

Gårsdagen ble hektisk for politimesteren. Samtidig som han for første gang innrømte at politiet ikke burde ha henlagt Monika-saken, ble det kjent at Riksadvokaten har varslet full gransking.

— Det var ingen vanskelig beslutning å ta. Vi mener at dette må gjøres. Det er en nokså oppsiktsvekkende sak, og vi finner det helt naturlig å nedsette en slik gruppe, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch.

— Det var ingen vanskelig beslutning å ta. Vi mener at dette må gjøres. Det er en nokså oppsiktsvekkende sak, og vi finner det helt naturlig å nedsette en slik gruppe, sier riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Les også sjefredaktør Gard Steiros kommentar:

Les også

Ukultur på kammeret

Varslet om visepolitimester

Saken ble henlagt som et selvmord høsten 2012. Mandag denne uken ble jentens tidligere stefar (32) pågrepet og siktet for drap. Han nekter straffskyld.

Kilder med innsikt i det gryende opprøret blant enkelte jurister i hordalandspolitiet, karakteriserer varslersaken som en i rekken av flere kritiske utfall mot ledelsen.

  1. september avslørte BT at en etterforsker slo drapsalarm i Monika-saken allerede i januar i år. Avisartikkelen ble samme dag tema på et informasjonsmøte ved retts— og påtaleseksjonen i Hordaland politidistrikt.
Monika-saken er et skrekkeksempel på hvordan ledelsen avviser og knebler dyktige medarbeidere som kommer med betimelige spørsmål

Til stede var blant andre visepolitimester Gunnar Fløystad.

På møtet skal Fløystad ha kritisert etterforskeren som varslet internt. Det viser et brev BT har fått tilgang til. Brevet havnet i slutten av september på politimester Geir Gudmundsens pult, og er ført i pennen av en erfaren politijurist med mer enn 15 års fartstid i bergenspolitiet.

Ifølge brevet skal Fløystad på møtet ha omtalt etterforskeren i negative ordelag, og skal blant annet ha sagt at han var «en som blandet seg inn i ting han ikke hadde noe med å gjøre».

Les også:

Les også

Syv ting du trenger å vite om Monika-saken

Han skal videre ha sagt at «det ville gå helt galt dersom alle og enhver skulle blande seg inn i etterforskninger man ikke har noe med å gjøre».

I rommet satt mellom 30 og 40 ansatte, får BT opplyst.

Personen bak brevet mente uttalelsene fra Fløystad ikke lot seg forene med at etterforskerens innsats i praksis gjorde at saken ble gjenåpnet.

Vedkommende mener visepolitimesterens uttalelser utgjør et brudd på reglene i arbeidsmiljøloven om vern av varslere, og forbud mot gjengjeldelse.

— Det står stor respekt av den jobben etterforskeren har gjort. Jeg kunne ikke leve med at en av de øverste lederne kom med uttalelser mot en person som har gjort en enorm jobb i Monika-saken, sier politiadvokaten, som ikke ønsker å stå frem med navn.

Kjenner seg ikke igjen

Vedkommende ønsker heller ikke å kommentere selve innholdet i brevet noe nærmere.

«Fløystad fremsto som sint og irritert både i forhold til at saken var omhandlet/lekket til pressen, og ikke minst i forhold til den aktuelle etterforsker/varsler. Etterforsker/varsler var ikke til stede og kunne dermed ikke selv forsvare seg mot uttalelser fra en av politidistriktets ledere», heter det videre.

— Av respekt for etterforskeren, og den jobben han har gjort, kunne jeg av samvittighetsgrunner ikke la være å gi beskjed. Så får politimesteren vurdere om uttalelsene var akseptable, sett i lys av at etterforskerens innsats har medført at saken nå er gjenopptatt, sier politiadvokaten.

Les også

- Etterforsker i Monika-saken trakassert

Det lyktes ikke BT å få en kommentar fra visepolitimester Gunnar Fløystad i går kveld. Overfor BA avviser han å ha trakassert noen på møtet, slik det står å lese i brevet.— Jeg kjenner meg ikke igjen i anklagen. Jeg har ikke sagt eller gjort noe som på en fornuftig måte kan oppfattes som trakassering, sier Fløystad til avisen.

Politimester Geir Gudmundsen var sent i går kveld ikke tilgjengelig for kommentarer.

Noen timer tidligere ønsket han ikke å kommentere brevet fra politiadvokaten, og viser til at han ser på dette som en varslingssak.

— Jeg kan bekrefte at jeg har mottatt varsling om kritikkverdige forhold i forbindelse med Monika-saken. Denne er blitt behandlet i henhold til politidistriktets rutine for varslingssaker. Prosessen er fortrolig og jeg kan derfor ikke kommentere innholdet.», skriver han i en tekstmelding.

Brevet er også sendt til leder Kjetil Rekdal i Politiets Fellesforbund i Hordaland.

— Jeg har ingen andre kommentarer utover at jeg har mottatt et brev og at dette er en intern sak. Det vil bli behandlet i henhold til våre rutiner om varsling, sier han.

Publisert