YNDIG: Juliet Balgobin sjekker at den hvite bomullskjolen sitter som den skal på Ingrid Engelsen.
Tor Høvik

Hos Paulina Vintage Boutique i Domkirkegaten er Juliet Balgobin på utkikk etter fine sommerantrekk som Ingrid Engelsen skal prøve. 19-åringen er ofte innom den lille forretningen i Domkirkegaten, som åpnet for fem måneder siden.

– Ingrid og venninnene hennes driver trendspotting sammen med meg. De er opptatte av klær og moter og følger litt med. Det hjelper ikke å sitte og se på Skam, liksom, slår Juliet Balgobin humoristisk fast.

At hun selv er voksen og har opplevd mange forskjellige motetrender og stiler, mener hun er en stor fordel. Vareutvalget i butikken ønsker hun skal appellere til jenter og kvinner i alle aldersgrupper.

– Jeg vil ikke bare ha en type mennesker inn her, jeg nyter å snakke med ulike folk. Kundene som kommer hit er litt mer interesserte og åpne. Det får jeg mye glede av, konstaterer Juliet Balgobin.

Stilkrasj med miks av ulike epoker og farger, er en god ting, understreker butikkinnehaveren, som har en fortid som merkevare- og informasjonssjef og sentrumsleder.

FAVORITT: Ingrid Engelsen i kjole fra 1970-tallet.
Tor Høvik

Sommeren er sesong for kjoler og skjørt. Vintageklær, det vil si plagg som er mer enn 20 år gamle og dermed eldre enn henne selv, tar opp mesteparten av klesstativet hjemme hos Ingrid Engelsen.

– Før kjøpte jeg ganske mange dyre klær, men nå handler jeg i stedet merkeklærne brukt. Jeg kjøper også klær på Fretex, bruktmarkeder og loppemarkeder, forteller 19-åringen.

FARGERIK: Lisa Story sjekker at leppestiften sitter som den skal. Hatten har hun kjøpt inn til butikken i Rotterdam, jakken er fra en innkjøpstur i Denver i USA.
Tor Høvik

Hun var bare 21 år gammel da hun åpnet butikken Second Love. Halvannet år tidligere hadde Lisa Story blitt mamma. Det fikk henne til å tenke gjennom fremtiden og planlegge tilværelsen.

– Hva kan jeg gjøre når jeg skal være her i Bergen? Hvordan kan jeg skape en spennende hverdag for meg selv og andre, tenkte jeg, forteller 29-åringen.

Helt siden hun var liten jente, har hun vært interessert i gjenbruk, tekstiler, farger og estetikk. Dermed bestemte Lisa Story seg for å satse på sin store lidenskap. Nylig var hun i Rotterdam på innkjøpsrunde. En av dagene venter forretningskvinnen en ny forsendelse fra USA. Butikklokalet i første etasje er helt nyoppusset. Det var en dyd av nødvendighet. For tre måneder siden begynte det nemlig å brenne i nabobygget «Frimerkehuset» i Østre Skostredet. Røykskadene og vannskadene gjorde at hun måtte holde stengt i to måneder. Forsikringen dekket ikke inntektstapet og alle utgiftene til oppussingen. Pengene hun hadde spart opp til en buffer, er nå brukt opp. Men følelsen som butikkinnehaveren først og fremst kjenner på, er takknemlighet. Hun har savnet jobben og kundene i ukene da forretningen var lukket.

– Jeg har tenkt mye på hvor heldig jeg er. I sommer skal jeg fire dager til København, det er det. Men dette er en livsstil, understreker Lisa Story.

Hun er stolt over at hun klarte å få businessen sin opp å gå igjen. Fremdeles gjenstår oppussingen av lokalet i etasjen over, der ettbarnsmoren skal ha atelieret sitt. Hun maler bilder på bestilling. Den selvlærte kunstneren har jobbet som lærer i form og farge, og er utdannet stylist.

– Klærne skal være håndplukket og spesielle. Samtidig skal det klaffe når det bare er en størrelse av hvert plagg. Men den ene butikken etter den andre dør ut. Derfor er det viktig at bergenserne bruker oss, utdyper Lisa Story.

STILIG: – Folk kan skille seg litt ut, det er kjedelig å komme på fest og treffe på fire andre i samme kjole, sier Lisa Story. Solbrillene, kimonoen og skoene er second hand fra forretningen.
Tor Høvik