— Vi har aldri hatt så høye dødstall de ti årene vi har arrangert minnemarkering. Økningen bekymrer. Vi står sammen om våre aksjoner for å få antallet trafikkulykker ned, sier Arne Aase, distriktsleder i Trygg Trafikk.

Han er særlig urolig over at flere kjører over tillatt fartsgrense. Noen er dessuten dårlig konsentrert når de kjører og bruker tiden til å snakke i mobiltelefon, tenne en røyk eller sminke seg.

Holdningsendring

  • Slikt er livsfarlig. Mange kjører ubetenksomt fort uten at de egentlig har dårlig tid. Aktsomhet, varsomhet og hensynsfull kjøring er de viktigste stikkord i trafikken. Nå trenger vi en holdningsendring, sier Arne Aase.

Sjef for Utrykningspolitiet Odd Reidar Humlegård, stortingsrepresentant Rune Skjælaaen, varabrannsjef Karl Otto Nesdal, fylkesmann Svein Alsaker og ordfører Gunnar Bakke er blant deltakerne i Mariakirken. Under markeringen, som begynner klokken 19, blir det lagt vekt på ettertanke og gitt mulighet til å tenne lys.

I år samles pårørende til de omkomne før gudstjenesten. Her får de anledning til å møte hjelpemannskap og folk fra politiet som var der da ulykken skjedde. I rolige omgivelser blir det mulig å snakke om noe av det som skjedde.

Sinte og hjelpeløse

  • Dødsulykker er meningsløse og skal aldri skje. Mennesker blir hjelpeløse, fortvilte og sinte ved slike ulykker. Vi vender oss til Gud og ber om hjelp til å leve videre. Samtidig trenger vi den støtte det er å snakke sammen om det som har skjedd, sier seniorprest Ragnar Waagbø.

Over 1000 personer ble skadet i trafikken i Hordaland i fjor, mange av dem alvorlig. Tar vi med familie, venner, kolleger og hjelpemannskap er mer enn 30.000 personer berørt av disse ulykkene.

— Tap av helse og livskvalitet berører mange. Jeg håper vår markering kan bidra til aktsomhet og få antallet ulykker ned, sier Ragnar Waagbø.

TENNER LYS: I flere år er det tent lys på Torgallmenningen til minne om trafikkofre. I år foregår lystenningen inne i Mariakirken. ARKIVFOTO: KNUT STRAND