Desperat kamp fra forbipasserende til tross, livet til de to kameratene sto ikke til å redde.

To menn og en kvinne gjorde det de kunne for å redde mennene, som ble funnet i Granvinsfjorden i går kveld, men hjelpen kom for sent.

En 62 år gammel lokal mann og hans 49 år gamle kamerat fra Stavanger ble bekreftet døde klokken 19 i går kveld. De to ble funnet livløse i Granvinsfjorden ved Haukanes, like ved en eldre robåt.

Ringte fra søsteren

Et ektepar fra Folkedal som kom kjørende forbi på riksvei 7 oppdaget en mann som kjempet for livet i fjorden like før klokken 18. Mens kvinnen løp opp til en nabo for å tilkalle ambulanse, fant mannen seg en robåt i fjæren.

— Han rodde ut mot denne personen, men da han kom frem lå mannen livløs i sjøen. Han fikk tak i mannen, halte ham opp i båten, og begynte raskt opplivningsforsøk. Men livet sto ikke til å redde, sier lensmann Edvin Kaldestad i Vaksdal og Modal.

En mann som passerte i en motorbåt kom til for å hjelpe. Det var han som fant den andre mannen liggende i sjøen.

— Han startet også gjenopplivningsforsøk på mannen, men uten hell, forklarer Kaldestad.

Også etter at de to mennene ble fraktet til land ved Haukanes, gjorde personalet fra Luftambulansen forsøk på gjenopplivning, uten hell.

Naboen som den forbipasserende kvinnen oppsøkte for å tilkalle ambulanse, viste seg å være søsteren til en av de omkomne.

- En eldre båt

Politiet ble varslet av AMK-sentralen like etter klokken 17.30. Rutinemessig etterforskning er satt i gang. Operasjonsleder Svein Bruarøy i Hordaland politidistrikt visste sent i går kveld ingenting om årsaken til ulykken. Det var heller ikke klart hvor langt fra land ulykken skjedde, eller hva de to mennene gjorde i båten.

Båten skal, ifølge vitner på stedet, ha vært i dårlig stand.

— Det var en liten plastbåt av eldre modell, sier lensmann Edvind Kaldestad.

Vakthavende lege ved Luftambulansen i Bergen, Guttorm Brattebø, tror ulykken kan ha skjedd rundt klokken 17.

De to mennene skal obduseres ved Gades institutt i Bergen i løpet av helgen.

Arne Hofseth