MAGNUS VOLLSET magnus.vollset@bt.no

— Hos oss har vi hittil i år hatt tre henvendelser fra personer som er blitt svindlet. Men det er helt klart store mørketall. Mange synes nok det er flaut, sier daglig leder Osvald Arne Bjorøy i Vestservice på Laksevåg.

For frekke svindlerne gjør god butikk på å stjele defekte kjøleskap og selge dem som om de var nye. Via annonser i avisen kommer de i kontakt med kjøperne.

Blant dem som er blitt lurt, er en familie på Laksevåg.

— Det så helt nytt ut, var kaldt, og vi fikk det for en tredel av nyprisen. Det var et røverkjøp, forteller de.

Brukte kjølevæske Og det var et røverkjøp: Dagen etter hadde temperaturen i skapet steget til over ti grader, selv om varsellysene viste at alt var i orden. Seinere har de aldri fått temperaturen under femten varmegrader.

— Selgeren hadde fylt kjøleskapet med kjølevæske for at det skulle virke kaldere da vi kjøpte det, tror familien.Ifølge Bjorøy på Vestservice er ikke dette umulig.

— Men det er ikke lett. Svindlerne vet nok hva de gjør, sier Bjorøy. Han kjenner til at brukthandlere i Bergen skal ha blitt lurt på samme måte.

- Knus innmaten Familien på Laksevåg vil ikke stå frem med navn i avisen, av frykt for at selgeren skal ta hevn.

— Det er sure penger, men vi overlever. Dessuten er det ikke akkurat mors beste barn vi har med å gjøre, sier de til Bergens Tidende. Familien oppfordrer nå butikkene som får inn ødelagte kjøleskap til å gjøre mer enn bare å fjerne skiltet med serienummeret.

— De burde knuse innmaten. Det må være mulig å se at et kjøleskap er kondemnert. Da unngår vi svindel, sier de.Det defekte kjøleskapet de kjøpte står nå i en bod.

— Trenger vi bodplassen til noe annet, skal vi knuse det før vi leverer det til Rådalen, lover familien.