Her er køen like lang som den var 1. juli, rundt 250 saker. Årsaken er at det er kommet mange klagesaker til i løpet av høsten.

— Byggesaksavdelingen har fått fire ekstra stillinger for å få unna de gamle klagesakene, sier byggesakssjef Anne Iren Fagerbakke.

Men på byggesaksavdelingen kan man ikke love å få fjernet klagekøen med det første, selv om det er målsetningen. Og selv om køen forsvinner på byggesaksavdelingen, har kommunen lagt opp til saksbehandlingsrutiner for klagesaker som er mer tidkrevende enn det man finner i andre kommuner. Alle klagesaker må nemlig innom byrådet for politisk behandling, og her har det oppstått nye køproblemer.

Det var for øvrig byrådsleder Monica Mæland som selv insisterte på denne omveien om byrådet for klagesaker. Mens hun var leder for komité for miljø og byutvikling krevde hun politisk kontroll med disse sakene for å holde byggesaksavdelingen i ørene.

Os, Askøy, Fjell, Lindås og Sund kommuner får unna alle sine byggesaker innen 12-ukers regelen. Klagesakene, som må til politisk behandling, tar av og til litt lengre tid enn seks uker.