OLAV GORSETH

EIR STEGANE

GUNNAR WIEDERSTRØM

BJØRN ERIK LARSEN (foto)

— Hvis disse jentene kommer hit for å paradere, så er det en dårlig idé. Det tror jeg ikke er klokt. Det vil bli oppfattet som om de tar side i konflikten, sier Steven Collins, politisk journalist i Irish Times.

Lungegaardens buekorps skal ikke marsjere 12. juli, men jentene skal delta i flere mindre parader i uken før den store dagen.

— Den som marsjerer eller paraderer over hodet i denne uken vil bli oppfattet som en Oransje-tilhenger. Hvis de ikke ønsker det, så bør de la være å paradere. Og da blir det kanskje litt rart for et slikt korps å komme hit, sier Collins.

Sean O'Fahey, ire og historieprofessor ved Universitetet i Bergen er enig. O'Fahey synes det er mildt sagt merkelig at Lungegaardens buekorps velger å dra til Nord-Irland akkurat i denne perioden.

— Selv om de ikke skal marsjere 12. juli, tror jeg ikke det er lurt av barn fra Bergen å delta i noen av disse paradene, sier O'Fahey. Seneste i fjor ble 11 politimenn og utallige sivile skadet i opptøyer under marsjen i Belfast.

Jentene i Lungegaardens skal i utgangspunktet delta i tre-fire parader i Nord-Irland. De kjente ikke til at enhver parade i perioden omkring 12. juli blir knyttet til Oransjeordenen.

— Dette har vi ikke fått informasjon om, men hvis det er slik det blir oppfattet, kan vi ikke delta i noen av disse paradene. Da får vi holde oss til de andre tingene på programmet, sightseeing, sosiale ting og andre opplevelser, sier May Linn Jakobsen (28), som sitter i reisekomitéen.

— Er det ikke rart å dra på buekorpstur uten å paradere?

— Vi kommer uansett til å ha noen private oppvisninger, tenker jeg, sier Jakobsen.

Invitert av Oransje-medlem

Overskriften i februarutgaven i Oransjeordenens offisielle avis Orange Standard er: «Norwegian Girls band to parade at Twelfth i Maguiresbridge.»

I artikkelen står det klart at jentene skal delta i den svært spente marsjen som arrangeres for 12 gang i år. Dette fremheves som en viktig hendelse og en mulighet til å få spredt ordenens budskap til verden utenfor Nord-Irland.

Mannen som arrangerer besøket, John Richardson, er selv er medlem av Oransjeordenen.

Selv avviser Richardson at jentene blir brukt i den betente politiske kampen mellom protestanter og katolikker i Nord-Irland.

— De kommer over her for å besøke musikkorpset Church Hill Silver Band og en gruppe med jentespeidere. Dette har ingenting med Oransjeordenen å gjøre, sier Richardson. Han har besøkt Norge flere ganger, og er blitt en sann Bergens- og buekorpsvenn.

— For meg handler dette om å la unge mennesker fra forskjellige deler av verden bli kjent med hverandre. Ingen ting annet. Jentene har et tettpakket program. De skal delta på festlige tilstelninger og besøke museer. Kort sagt bli kjent med landet vårt, sier han.

- En liten familieparade

Allerede i mars var fire av jentene over for å delta i feiring av St. Patricks day, og for å rekognosere.

De innser at stemningen kan være litt annerledes 12. juli når de skal overvære Oransjeordenens marsj.

— Er det lurt av en ungdomsgruppe å være i Nord-Irland i det hele tatt denne dagen?

— Vi skal ikke til Belfast der konfliktene har vært verst. For vår del er det snakk om en parade i en landsby der familier deltar og det aldri har vært opptøyer. Men dersom vi finner ut at det er problematisk, kommer vi til å holde oss unna marsjen. Vi ville aldri sette sikkerheten i fare, sier Jakobsen.

12 års aldersgrense

25 personer skal delta på turen fra 6. til 14. juli, de fleste av dem er over 16 år. Fire av dem er foreldre. Den yngste deltakeren er 12 år. Buekorpset har satt 12 års grense på turen.

— Hvorfor en aldersgrense?

— De vi skal møte er ungdommer, derfor er det unaturlig at de minste skal være med. Dessuten er det lettere å takle problemer om de skulle oppstå, sier Jakobsen.

— Er det aktuelt å avlyse turen?

— Vi får se hvilken respons dette får. Vi har jobbet hardt for dette som et positivt opplegg, og synes det er veldig trist hvis turen skal bli avlyst på grunn av en liten sak i en liten avis. Men vi planlegger fremdeles å dra, sier Jakobsen.

Til gjengjeld har buekorpsets jenter invitert musikkorpset Church Hill Silver Band til en gjenvisitt. Det nordirske korpset skal være med i 17. mai-prosesjonen i Bergen i 2007. Det er i hvert fall planen.