Streik i syv barnehager i Bergen

163 ansatte i syv barnehager og andre virksomheter eid av selskapet Akasia i Bergen tas ut i streik. Meklingen om tariffavtale førte ikke frem.

Publisert Publisert

STENGT: Akasia Sædalen barnehage er én av to som er helt stengt under streiken. Foto: Odd E. Nerbø (arkiv)

  • NTB
iconDenne artikkelen er over to år gammel

60 medlemmer av Utdanningsforbundet er i streik fra morgenen fredag 5. mai. Utdanningsforbundet har meklet sammen med Fagforbundet, Delta og Lederne. Medlemmer herfra er også i streik.

Forhandlingene mellom de ansattes organisasjoner og Akasia har pågått siden mai 2016, etter at Akasia meldte seg inn i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.

I disse barnehagene streiker ansatte fra 5. mai.

  • Fana barnehage
  • Litlafjell barnehage
  • Nygård menighetsbarnehage
  • Nykirken barnehage
  • Skjold menighetsbarnehage
  • Sædalen barnehage
  • Søreide barnehage

Ifølge BA er Akasia Sædalen og Akasia Nygård meninghetsbarnehage nå helt stengt. Dermed står rundt 210 barn helt uten barnehagetilbud.

I de fem andre barnehagene er det tilbud om tilsyn med barna mellom klokken 10 og 14.

– Vi har holdt foreldrene løpende orientert og gitt dem all informasjon så fort den var tilgjengelig. I morges fikk dessuten alle direkte melding fra oss om bruddet, sier administrerende direktør i Akasia, Ove-Christian Fredriksen, til BA.

Uenige om pensjon

Utdanningsforbundet og Akasia møttes til mekling onsdag 3. og torsdag 4. mai, men det var det ikke mulig å komme til enighet. Det er spesielt pensjon man er uenige om.

- Det er både urimelig og urettferdig at barnehagelærere og styrere i Akasia-barnehager skal få en dårligere pensjon enn sine kolleger i andre private og kommunale barnehager, sier nestleder Terje Skyvulstad i Utdanningsforbundet.

Utdanningsforbundet krevde i utgangspunktet en offentlig ytelsepensjon, men var villig til å komme Akasia i møte ved å godta en såkalt hybrid pensjonsordning. Det godtok ikke Akasia, og derfor er det streik.

- Våre medlemmer i Akasia er nødt til å sikres en pensjon som er trygg, forutsigbar og som varer livet ut, og hvor det ikke er forskjell på kvinner og menn, sier Skyvulstad.

Byttet arbeidsgiverorganisasjon

Alle barnehagene i Akasia kommer fra tidligere arbeidsforhold som var regulert av tariffavtalene for Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter (KA) og PBL (Private Barnehagers Landsforbund). De ansattes organisasjoner krevde at ansatte i barnehagene ikke skulle miste rettigheter da Akasia meldte seg inn i Spekter.

Arbeidsgiverforeningen Spekter beklager at det uenigheten i streik.

- Det er sterkt beklagelig at fagforeningene velger å gå til streik i Akasia for å få byttet ut dagens pensjonsordning med en pensjonsordning som vil true både arbeidsplasser og videre drift av selskapet. Vi har tilbudt å tariffeste den beste innskuddspensjonsordningen med maksimalt lovlige satser. Dette sikrer virksomheten forutsigbar økonomi, og de ansatte god pensjon

Det er arbeidstakerorganisasjonene Fagforbundet, Utdanningsforbundet, Delta og Lederne som representerer de ansatte i konflikten.

– Vi er skuffet over at det ikke var mulig å komme frem til en løsning, sier forhandlingsleder i Fagforbundet Odd Haldgeir Larsen i en pressemelding.

18 i Bergen

I første fase vil Fagforbundet ta ut i alt 94 medlemmer, Utdanningsforbundet 60 medlemmer, Delta 7 medlemmer og Lederne 2 medlemmer.

Akasia eies av 25 menigheter i Bergen kirkelige fellesråd og driver 20 private barnehager – 18 av dem i Bergen. I tillegg driver selskapet med kirkegårdstjenester, restaurering og regnskapsføring.

Publisert