Vil slåss for nattoget

I et brev fra byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen til styret i NSB varsler hun at Byrådet i Bergen vil ikke sitte stille å se på at nattoget på Bergensbanen legges ned.

  • Krister Hoaas
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 18 år gammel

— Det blir helt feil hvis noen få mennesker som utgjør flertallet i NSBs styre skal kunne ta slike grunnleggende avgjørelser, sier byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til bt.no.

Byrådslederen i Bergen reagerer sterkt på nedleggingsforslaget som har blitt kjent gjennom media. Hun mener at samferdselsminister Torild Skogsholm bør gripe inn. Flertallet i NSB-styret (fire av syv) er oppnevnt av samferdselsministeren. De tre andre er ansatterepresentanter som har singalisert at de vil stemme mot en eventuell nedleggelse.

- Kan hvis hun vil

— Bør samferdselsministeren gripe inn?

— Hun kan hvis hun vil, sier Strøm-Erichsen og plasserer dermed ansvaret for den endelige avgjørelsen om nattogets fremtid på Skogsholms bord.

— Dette handler om strukturomlegginger som ligger langt over det styret i NSB skal kunne bestemme, slår Bergens byrådsleder fast. Hun reagerer også sterkt på at NSB i det hele tatt kan vurdere å behandle et slikt forslag uten at det har vært ute til høring i de berørte byene og områdene.

- I sterk kontrast

I brevet til NSB-styret skriver Anne-Grete Strøm-Erichsen at en fjerning av nattogtilbudet på Bergensbanen vil føre til et "dårligere reisetilbud mellom de to største byene i landet og for dem som bor langs Bergensbanen, samt for turistnæringen i Norge".

Hun minner også om at en eventuell nedleggelse "står i sterk sterk kontrast til de uttalte politiske målsettingene om overføring av transport fra vei til bane".

Bred motstand

Nyheten om NSB-styrets planer har blitt møtt med stor motstand og skepsis fra mange hold. Både Norsk Jernbaneforbund og Norsk Lokomotivmannsforbund sier nei til et slikt forslag, og også fra partier og organisasjoner som arbeider for økt kollektivtrafikk er forslaget møtt med motstand, melder NTB.

SVs stortingsrepresentant Geir-Ketil Hansen sier ifølge NRK at samferdselsminister Torild Skogsholm må gripe inn og hindre at nattogene i Sør-Norge forsvinner neste år. Samme standpunkt har Natur og Ungdom. Også fra mange andre politiske hold har reaksjonene vært negative.

Publisert
REAGERER STERKT: Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen reagerer også sterkt på at NSB-styret i det hele tatt kan vurdere å behandle forslag om nedlegging av nattoget uten at det har vært ute til høring i de berørte byene og områdene.

Les mer om dette temaet

  1. NSB-ledelsen vil legge ned nattoget

  2. Sier nei til avvikling av nattog

BT anbefaler

– Rimelig å tenke at sterke krefter var involvert

Mannskaper fra Røde Kors, politiet og brannvesen har jobbet gjennom natten.

LES SAKEN