Fredsprisen til minibanksjef

Valget av Muhammad Yunu og Grameen Bank til årets fredspris betegnes som klokt og et håndslag til verdens fattige.

Publisert Publisert
  • Tron Strand
iconDenne artikkelen er over 13 år gammel

Nobelkomiteen har nok en gang gjort seg nytte av et utvidet fredsbegrep gjennom å gi prisen til en bankmann og hans finansieringsinstitusjon.

Grameen Bank er imidlertid ingen ordinær bank, men en finansieringsinstitusjon som bygger hele sin eksistens på såkalt mikrokreditt — lån til enkeltpersoner som ellers aldri ville fått lån for å starte egen virksomhet. Mange av lånemottakerne er kvinner.

Nobelkomiteens leder, Ole Danbolt Mjøs, sier banken og Yunus «har stått i front for å fremme mikrokreditt».

«De fattiges mann»

Han understreker at Yunus «er de fattiges mann», og at Nobelkomiteen med denne prisen «sender et signal til hele verden om at kampen mot fattigdom er den viktigste vi fører».

Mjøs peker på at «alle krefter må settes inn for å bekjempe fattigdommen».

I Nobelkomiteens begrunnelse heter det at Yunus og banken deler prisen for arbeidet med å skape «økonomisk og sosial utvikling nedenfra».

Nobelkomiteen skriver at hvert eneste individ på jorden har både potensial og rett til et verdig liv. De understreker at Yunus og banken har gitt selv de fattigste av de fattigste en sjanse. De kaller Grameen Bank «en virkelig frigjørende kraft i samfunn der særlig kvinner må kjempe mot undertrykkende sosiale og økonomiske vilkår».

Vil avskaffe fattigdommen

Komiteen fremhever særlig at Yunus' langsiktige mål er å avskaffe fattigdommen i verden, at mikrokreditt ikke kan ordne det alene, men «det må stå sentralt i det videre strev med å nå dette målet».

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Politisk korrekt fredspris

Foto: RAFIQUR RAHMAN

BT anbefaler

Nye smittede i Vestland: Se tallene for din kommune

LES SAKEN