Regjeringen legger seg flate etter oljetabben

Etter varsler om brudd på samarbeidsavtalen med Venstre og KrF måtte regjeringen snu om oljenominasjonene utenfor Lofoten og Møre.

Olje- og energiminister Tord Lien snur om hvilke blokker som kan nomineres i 24. konsesjonsrunde etter anklager fra Venstre om at han bryter regjeringens samarbeidsavtale. Her fra Oljemessen ONS i Stavanger i forrige uke.
 • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

– Slik det første brevet gikk ut, så inneholdt det åpninger som ikke er regjeringens politikk. Det var ikke vi klar over heller, egentlig, før vi så medieoppslagene. Derfor har olje- og energiministeren korrigert dette i dag, sier Solberg til VG torsdag kveld.

Les også

Bakgrunn: Regjeringen snur om Lofoten og Møre

Regjeringen fikk krass kritikk fra miljøbevegelsen og samarbeidspartiene KrF og Venstre da det onsdag ble kjent at de omstridte havområdene utenfor Lofoten og Møre var en del av den såkalte nominasjonsprosessen i 24. konsesjonsrunde.

– Glemte samarbeidsavtalen

Torsdag kveld, varslet olje- og energiminister Tord Lien (Frp) at oljeselskapene hadde mottatt «en presisering» om at de likevel ikke skulle få nominere leteblokker i de omstridte områdene.

Retretten kom etter kontant sabelrasling fra regjeringens støttepartier, som mente Lien brøt samarbeidsavtalen.

Les også

Debatt: Med Lofoten som gissel

– Med den uro dette har skapt, ser jeg i ettertid at dette kunne vært håndtert annerledes fra starten av, sier Lien i en kommentar til NTB torsdag kveld.

Statsminister Solberg innrømmer at nominasjonene går utover det regjeringen og samarbeidspartiene har blitt enige om.

Statsminister Erna Solberg innrømmer at regjeringens politikk går utover samarbeidsavtalen med Venstre og KrF. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det at vi ikke eksplisitt ikke unntok disse områdene, det har vært fordi man har tenkt litt annerledes. Også har man glemt samarbeidsavtalen, som vi har forpliktet oss til, sier hun til VG.

– Aldri aktuelt

I samarbeidsavtalen står det svart på hvitt at partiene er enige om å ikke åpne for petroleumsvirksomhet eller konsekvensutredning i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, og ikke iverksette petroleumsvirksomhet på Mørefeltene i denne stortingsperioden.

Både Venstre og KrF var raskt ute med å avvise Liens argument om at målet med åpningen var å innhente kunnskap. Støttepartiene har vært i tett kontakt med regjeringen om saken det siste døgnet.

– Du legger ikke disse områdene ut for nominering uten grunn. I så fall holder du oljenæringen for narr, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB torsdag.

Lien understreker at det aldri har vært aktuelt å utlyse områdene utenfor Lofoten og Møre som er begrenset av samarbeidsavtalen.

– For å skape ro rundt arbeidet med denne viktige konsesjonsrunden, har vi i dag presisert at vi heller ikke ønsker nominasjoner fra selskapene i disse områdene, sier statsråden.

Publisert
 1. Tord Lien
 2. Olje og gass
 3. Regjeringen
 4. Lofoten
BT anbefaler

Han har vært frivillig i Sandviken siden 1988. Én sak fikk «Jappi» til å levere inn nøklene og takke for seg.

Ingen har vært frivillig i Sandviken Toppfotball lenger enn Jan Magne «Jappi» Ottesen (68).

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. To menn falt cirka 25 meter i en bratt skråning ved Tokagjelet. – En av dem har vært inn og ut av bevissthet.

 2. Vold på utested og mye fyll: Hektisk natt for politiet

 3. Politiet jakter en person de mener skal ha forsøkt å voldta ung kvinne

 4. – Kvifor snakkar me ikkje om dei tinga som skjer med kroppen vår etter fødsel?

 5. Pizzarestauranten på Landås er en suksess. Nå vil de utvide til nye bydeler.

 6. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss. Da bestemte jeg meg for å ta affære.