Ber ikke om nye sakkyndige

Statsadvokatene Svein Holden og Inga Bejer Engh, som er aktorer i rettsaken mot Anders Behring Breivik, vil ikke be om en ny sakkyndig vurdering av den terrorsiktede 32-åringen.

Publisert Publisert

INNESPERRET: Terrorsiktede Anders Behring Breivik sitter på Ila fengsel. Foto: SCANPIX

  • Andreas Bakke Foss
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det kommer frem i et brev de sender til Oslo tingrett i dag, etter det Aftenposten.no erfarer.

Svein Holden vil ikke kommentere saken overfor Aftenposten.no.

Tirsdag 29. november i fjor leverte de to rettsoppnevnte psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim sin 243 sider lange rapport til Oslo tingrett om den mentale helsen til terrorsiktede Behring Breivik.

De konkluderte med at han er paranoid schizofren, som har medført at han er psykotisk, og derved strafferettslig utilregnelig.

Skarp kritikk

Blir denne konklusjonen stående, kan Behring Breivik ikke straffes med fengsel eller forvaring, men dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Etter at de sakkyndige leverte sin rapport, har det fra flere hold kommet skarp kritikk mot de to psykiaternes vurdering, metode og faglige konklusjoner.

Den rettsmedisinske kommisjon hadde ingen vesentlige innvendinger mot de sakkyndiges erklæring. Etter dette ba retten aktørene i 22.juli-saken om å uttale seg om hvorvidt de mener det bør oppnevnes nye sakkyndige for å undersøke Behring Breivik på nytt.

Fristen for å uttale seg om dette går ut i morgen torsdag. Flere bistandsadvokater har sagt at de kommer til å begjære at nye sakkyndige oppnevnes.

Vil ikke be om ny rapport

Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad sa til Aftenposten mandag at hans klient ikke vil be om en ny sakkyndig rapport.

— Den siktede selv sier at det er 80 prosent av innholdet han aldri har sagt og som aldri har funnet sted. På en annen side er han veldig enig i at vi ikke skal be om en ny rapport, sier Lippestad.

I et brev til tingretten onsdag skriver Behring Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra at den terrorsiktede ikke er villig til å underkaste seg en ny rettspsykiatrisk vurdering, heller ikke en begrenset undersøkelse.

Bæra avviser også ønsket fra bistandsadvokat John Arild Aasen om at Behring Breivik skal legges inn på psykiatrisk sykehus for en omfattende vurdering.

— Etter hva vi har forstått har fengselet fremmet forespørsel til behandlende sykehus om behovet for innleggelse. Ansvarlig sykehus har ikke funnet grunnlag for dette. Det er opplyst fra siktede selv at han har det bra og han ikke føler behov for noe behandling, skriver Bæra til tingretten.

Les brevet fra Behring Breiviks forsvarere her.

- Ingen tillit

Derimot ber bistandsadvokat Kjetil H. Nilsen i et brev til tingretten onsdag om at den terrorsiktede blir underlagt en ny rettspsykiatrisk undersøkelse.

— Mine klienter har ingen tillit til Husby og Sørheim sin konklusjon om at siktede lider av en slik alvorlig psykisk sykdom at han ikke kan straffes, skriver bistandsadvokaten i sin uttalelse til tingretten, og ber om at det oppnevnes nye sakkyndige.

Nilsen fremsetter begjæringen på vegne av to av sine seks klienter.

— De begjærer at det oppnevnes nye sakkyndige, alternativt at man går inn på alternativet som bistandsadvokat Aasen har fremmet om at siktede legges inn på døgnobservasjon, sier Nilsen til aftenposten.no.

— Den direkte foranledningen er vesentlig tvil hos mine kilenter om konklusjonen i rapporten til de to rettsoppnevnte psykiaterne. I tillegg kommer det som har kommet frem i media om at et team som har fulgt Behring Breivik i fengselet mener han ikke er utilregnelig, sier Nilsen.

Etter at tingretten har fått inn alle svarene fra aktørene vil de gjøre en vurdering om de skal oppnevne nye sakkyndige til å vurdere 32-åringen på nytt i en ny rapport.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Vil la kommisjonsmedlemmer vitne

  2. Har sjekket Behring Breivik over 80 ganger

  3. Bistandsadvokat: Breivik burde ha blitt innlagt

  4. Politiet: Breiviks terrornettverk finnes ikke

BT anbefaler

Paret fra Fana var lei av det travle livet. – I løpet av tre minutter bestemte vi oss.

– Det var jo helt skrullete det vi gjorde. Men vi var ikke aldeles bortreist heller.