Likestillingsombudet irettesetter Horne

FERSK I JOBBEN: Den ferske statsråden, med ansvar for diskrimineringspolitikken, Solveig Horne (Frp), mener bevilgninger til enkeltgrupper som lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, er en særbehandling, og derfor diskriminering.
  • Jeg håper hun er feilsitert, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik, som er «bekymret» over uttalelser om diskriminering fra statsråd Solveig Horne.
  • Solveig Ruud
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Diskriminering er ingen følelse. Diskriminering er en handling der egenskaper ved deg blir vektlagt uten at det har relevans, påpeker likestillings- og diskrimineringsombudet i enbloggpå egen etats hjemmeside.

Innholdet i bloggen vil kunne bli oppfattet som en klar korreks av egen statsråd, skriver Aftenposten.

Blinket ut husmødre

Bakgrunnen for Ørstaviks reaksjoner er uttalelser statsråden kom med i Aftenposten i helgen.

I et intervju nølte Solveig Horne lenge før hun kunne svare på hvem som i størst grad blir utsatt for diskriminering i Norge i dag.

— Det kan være kvinner menn og innvandrere som føler seg diskriminert, sa hun.

Og da hun fikk spørsmål om hvorvidt påstander om at innvandrere diskrimineres er overdrevene, svarte hun at hun trodde «det er litt opp til hver enkelt».

Horne selv blinket ut kvinner som velger å være hjemme med barn fremfor å jobbe, som et gruppe hun mente ble diskriminert.

Klar korrigering

— Diskriminering defineres heldigvis ikke etter hvordan det oppleves for mottageren, understreker Ørstavik, som forklarer at norsk lov legger ansvaret for diskriminering på den som diskriminerer.

— Det er godt mulig noen hjemmeværende kvinner blir utsatt for diskriminering, men det er mange andre grupper som er langt mer utsatt i Norge i dag i lovens forstand, sier hun.

Ombudet slår fast at man vet ganske mye om hvem som blir diskriminert i dagens Norge, og ramser opp innvandrere som ikke innkalles til jobbintervju, og gravide kvinner som blir beskyldt for løgn, fordi de ikke har opplyst om egen graviditet i et jobbintervju.

— Nesten halvparten av alle henvendelsene vi får, kommer fra folk med nedsatt funksjonsevne. Transpersoner er svært utsatt for diskriminering, men også homofile og lesbiske opplever diskriminering på både arbeidsplassen, utesteder og ellers i møte med offentlige helsetjenester, legger hun til.

Lyskaster riktig vei

— Jeg håper statsråden setter lyskasteren på dem som diskriminerer, sier hun og legger til at man er på «ville veier» dersom diskriminering skal avgjøres av hva enkeltpersoner føler.

Før Solveig Horne overtok den politiske ledelsen i Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet, var hun Frps fremste familiepolitiske talskvinne på Stortinget. Der foreslo hun flere ganger å legge den arbeidsplassen til Sunniva Ørstavik. I intervjuet med Aftenposten forsikret imidlertid Horne at det ikke ville skje.

- Noen vil kunne mene at din kritikk av Horne, kan ha sammenheng med at Frp ville legge ned hele ombudet?

— Jeg gjør det Stortinget har bestemt at jeg skal gjøre, passe på at Norge går i riktig retning når det gjelder å fremme likestilling og hindre diskriminering, sier Sunniva Ørstavik og fortsetter:

— Jeg har brukt fire år på å være tydelig overfor en rødgrønn regjering og må gjøre det som er mitt mandat uavhengig av den til enhver tid sittende politiske ledelse. Min rolle er å være ombud på vegne av folk som utsettes for diskriminering, sier hun.

Publisert
BT anbefaler

Mann (38) funnet død på Os. – Uklart hva som har skjedd.

Politiet etterforsker saken, og krimteknikere er på stedet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Savnet kvinne trolig funnet omkommet

  2. Etter denne pressekonferansen begynte en mann i Bergen å slette filer

  3. Da hun fikk påvist det arvelige genet, fikk hun valget. For henne var det aldri et spørsmål.

  4. Bak denne knuste døren skal han ha angrepet et eldre par

  5. Ukjente Nikolai Astrup-bilder i Bergen: – Dette er et mysterium

  6. «Kunne fått en italiener til å gråte»