Frem til nå har tradisjonen vært at alle de tre partilederne i de rødgrønne regjeringspartiene også sitter i regjeringen.

— Jeg er helt sikker på at vi kan fortsette samarbeidet mellom de tre partiene i regjering. Uansett hvem SV velger som leder, vil vi finne gode måter å organisere dette på, sa statsministeren under en pressekonferanse på Slottsplassen mandag.

Der kunngjorde han også at Kristin Halvorsen tar over som statsråd for Lysbakken.

Støttet Lysbakken

Mindre enn en time etter at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kom ut på slottsplassen, sto Halvorsen ved Lysbakkens side og kunngjorde sin egen og sentralstyrets fulle støtte.

— Dette er ingen enkel sak, og den kommer på verst tenkelig tidspunkt. Men det står særlig respekt av måten Audun har løst den på. Jeg er imponert over hans dømmekraft og integritet. Motbakkene vil gjøre ham til en bedre leder. Jeg tror han har enda mer støtte i partiet etter dette, sa Halvorsen.

Hun oppfordret landsmøtet til å velge Lysbakken som sin etterfølger.

— Kan komme styrket tilbake

Fylkesleder i Oppland SV, Hans Olav Lahlum, har tro på at Audun Lysbakken kan komme styrket tilbake i politikken.

— Ut fra det som er kommet fram til nå, var det en riktig avgjørelse å gå av som statsråd. Samtidig er det ingen automatisk kobling mellom å gå av som statsråd og partiledervalget i SV. Det er ingen tvil om at dette er en vanskelig dag både for SV og Audun, men jeg ser ikke bort fra at begge kommer styrket tilbake, sier Lahlum.

- Kan svekke SV

KrF-leder Knut Arild Hareide tror det er fult mulig for Audun Lysbakken (SV) å bli ny SV-leder, men mener det kan svekke partiet.

— Å ha en partileder i regjeringen er helt klart en styrke, men det er ikke umulig å være utenfor heller, sier Hareide.

Frp-leder Siv Jensen mener Lysbakkens avgang kan bety begynnelsen på slutten av SVs deltakelse i regjeringen.

— Det overrasker ikke om SV går ut av regjering, sier hun.

Respekterer avgjørelsen

Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) respekterer Lysbakkens avgjørelse.

— Valget av leder i SV er partiets egen prosess. De må gjøre det på den måten de selv ønsker og gjøre det valget de mener er best for deres parti, sier hun.