Krekar nekter for å ha gitt instrukser om terror

Mullah Krekar nektet under dagens fengslingsmøte i Oslo tingrett for å ha gitt instrukser om terror. Han mener han bare viser til eksempler.

Publisert Publisert

Mullah Krekar viste tommelen opp da han ankom retten onsdag morgen. Foto: SCANPIX

  • Svend Ole Kvilesjø
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Mullah Krekar ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i sin bolig i går ettermiddag. Klokken 13.10 nå i ettermiddag startet fengslingsmøtet i Oslo tingrett.

Det var referatforbud under fengslingmøtet, men dette ble i etterkant opphevet, skriver Aftenposten.no.

Krekar selv krevde å bli løslatt, og sa under fengslingsmøtet at han var villig til å holde seg hjemme, og at han ville holde seg unna telefon og Internett dersom han ikke ble varetektsfengslet.

Mullah Krekar ble av både forsvarer Arvid Sjødin og tingrettsdommer Christian Bommen spurt konkret om flere uttalelser på nettstedet paltalk.com sist helg, som kan oppfattes som trusler.

Krekar sier at han ikke husker så mye av temaene han snakket om den kvelden. Han skal ha fått ca. 30 spørsmål. Og han forklarer at han i sine svar prøver å innlemme selve spørsmålsteksten. Han sier at han gir eksempler til tilhørerne og benekter at han har kommet med oppfordringer eller instrukser til aksjoner eller handlinger.

Krekars forsvarer Arvid Sjødin viser til en artikkel i dagens Aftenposten, der vi har fått oversatt mullahens uttalelser på paltolk. Han viser til at det snakkes om hypotetiske eksempler, ikke oppfordringer.

Må selv bidra til et trygt Norge

Krekar tar også avstand fra at han skal ha oppfordret til å sende selvmordsbombere til Europa.

— Absolutt ikke. Kamparena er irakisk Kurdistan. Og vi har aldri gått ut av den sonen, sier Krekar.

Han viser til sharialoven, der et punkt forklarer hva en muslim skal gjøre når han kommer til Europa og blir gitt asyl, trygghet og sikkerhet.

— Da må de som muslimer også gi trygghet tilbake til det landet som har tatt i imot dem. Så lenge jeg får trygghet og sikkerhet i Norge, må nordmenn også nyte det – og jeg må bidra til det, sa Krekar.

- Oppdiktet historie

På dommerens spørsmål om det stemmer det som fremgår i den alvorlige dommen mot ham, at han har truet Erna Solberg på livet, for å få bli i Norge, svarer han igjen benektende.

— Det er en oppdiktet historie, en løgn. For hun er ikke i stand til å sende meg ut av landet. Og det har ikke blitt gjort noe forsøk på å kaste meg ut.

Krekar oppfatter dommen på fem års fengsel som en politisk straff.

Sikkerhetstiltakene var mange under dagens fengslingsmøte. Bevæpnet politi sjekket alle tilhørere og mediefolk grundig før de fikk komme inn i rettssalen. Inne i rettssalen er det også mange polititjenestemenn, både i sivil og uniform utplassert.

- Politisk press

Krekars ene forsvarer, Arvid Sjødin, mener politisk press var årsaken til pågripelsen. Han vil derfor be tingretten løslate Krekar.

— Alle de politiske utspillene har lagt et press på PST, som det ikke sto imot. Derfor ble han pågrepet, hevdet Sjødin i forkant av rettsmøtet.

PST avviser at de har blitt utsatt for press. I en pressemelding tirsdag skrev de at pågripelsen skjedde med grunnlag i dommen og på grunnlag av en nærliggende fare for gjentagelse av nye straffbare handinger (trusler om terror).

Dømt til fem års fengsel

Mandag ble mullah Krekar dømt til fem års fengsel for alvorlige trusler mot norske myndigheter, tre kurdere og Høyre-leder Erna Solberg. Flere av disse truslene ble fremsatt på nettstedet paltalk.com.

Etter at dommen var avsagt, ble Krekar kjørt hjem til sin bolig i Oslo. Men etter at det ble kjent at Krekar i helgen fremsatte nye trusler rettet mot nordmenn, aksjonerte bevæpnet politi og pågrep ham tirsdag.

Truet tidligere statsminister

Lørdag kveld kom mullah Krekar med trusler overfor ansatte i norsk etterretning og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik. Da skal 600 personer ha vært tilhørere til Krekars uttalelser på nettstedet paltalk.com.

En av tilhørerne spurte Krekar om de bør delta i noen reaksjoner i Kurdistan på grunn av fengslingsdommen mot ham.

Mullahen svarer at han ikke ønsker at noen som bor i Europa skal delta, men legger til:

«Men dette representerer ikke noe hindring for at vi må begynne å samle opplysninger og oversikt over enhver iraner, medlemmer av PUK, nordmenn som bor her og der. Landet vårt er fullt av nordmenn som jobber for norsk etterretningstjeneste. De har folk som driver med å dele ut bibler, og folk som driver med trening av PUKs bødler i byen Suleimania samtidig som de er agenter for norsk etterretning. De er fra norsk etterretning men under dekke at de driver firmaer i Arbil og driver handelsfirmaer.»

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Krekar skal ha truet Bondevik

  2. Mullah Krekar pågrepet av PST

  3. Krekar granskes på nytt - skal ha kommet med nye trusler i helgen

  4. Krekar skal ha kommet med nye trusler

  5. Krekar angrep TV 2-team

  6. Krekar dømmes for drapstrusler

  7. Påstand om fem års fengsel for mulla Krekar

  8. Uredd Erna Solberg vitnet i retten

  9. Krekar nekter straffskyld