Politiet kom på sporet av saken da en litauer i januar ble stoppet med to kilo amfetamin i bilen, skriver VG og Romerikes Blad.

Det ledet til et narkotikanettverk, som igjen ledet videre til stortingsrepresentanten fra Bergen.

Politiet tok seg fredag inn i Warloes stortingsleilighet etter å ha fått bistand av Stortingets sikkerhetsvakter. I leiligheten fant politiet de mener er narkotika. De skal også ha funnet brukerutstyr i leiligheten.

— Det ble funnet en mindre mengde med narkotika. Det er tatt beslag i og sendt til analyse hos Kripos, sier politiadvokat Åse Kjustad Eriksson i Romerike politidistrikt.

Warloe er siktet for oppbevaring av narkotika og har trukket seg fra alle verv i Høyre. Han har imidlertid ikke erkjent straffskyld.

Foruten Warloe er seks personer siktet, skriver VG.

  • Tre litaure
  • En italiener
  • En norskpakistaner
  • En nordmann (31). 31-åringen er siktet for grov narkotikaforbrytelse, men sier ifølge Dagbladet at Henning Warloe ikke har «visst noe» og at han ikke har noe med amfetaminsaken å gjøre.

31-åringen har ifølge VG og Dagbladet fungert som en kurer og fraktet narkotika mellom personer i Oslo.

Innrømmet narkobruk

Warloe har i avhør innrømmet bruk av narkotika ved en tidligere anledning, men nekter tilknytning til denne saken. Det sier forsvareren, advokat Erling O. Lyngtveit, til TV 2.

Til bt.no sier Lyngtveit dette:

— Han har forklart at en bekjent har hatt tilgang til leiligheten mens han selv var bortreist et par dager, og stiller seg uforstående til siktelsen.

Lyngtveit tror Warloe vil bli renvasket for anklagene.

— Vi har ingen tro på at siktelsen vil bli opprettholdt. Han har ikke noe med dette å gjøre, sier han.

Henning har vært dumsnill

Høyre-leder Erna Solberg

Warloe var ikke i stortingsleiligheten da politiet slo til. Han var i Bergen, men kom selv til Oslo i helgen.

Årsaken til at det er politiet på Romerike som etterforsker Warloe, er at pågripelsen kommer som følge av den større narkotikasaken som romerikspolitiet er i ferd med å rulle opp.

— Denne saken har kommet i forlengelsen av en større sak der det er pågrepet seks stykker over en periode på noen uker, sier politiadvokat Eriksson i Romerike.

- Brudd på tilliten

— For Høyre er dette uakseptabelt og et brudd på tilliten i forhold til velgerne. Høyre har nulltoleranse når det gjelder narkotika, sier partileder Erna Solberg, som sent i går kveld holdt pressekonferanse om saken. Ifølge Solberg var det en person med tilknytning til narkotikamiljøet som hadde brukerutstyr i leiligheten.

Ifølge Solberg skal det være et hvitt sentralstimulerende stoff som ble funnet. Det kan være amfetamin.

Personen som er arrestert, er en venn av Warloe som har hatt problemer i livet sitt. Han skal ikke ha bodd i stortingsleiligheten, men han har hatt nøkkel. Dette er også et brudd på regelverket, ifølge Solberg.

— Henning har vært dumsnill, sier partilederen.Ifølge Solberg er det grunn til å tro at Warloe vil bli sjekket ut av saken som førte til ransaking. Men han har innrømmet bruk av narkotika, og da hjelper det ikke at de to har kjent hverandre i over 35 år.

— Partiledelsen gir ham råd om ikke å søke renominasjon. Det er vanskelig å gjenopprette tillit etter et slikt tillitsbrudd, sier Solberg. Hun påpeker likevel at partiet skal ta vare på Warloe og at han har folk rundt seg nå.

Henning Warloe har i flere år vært aktiv i Høyres ruspolitikk.

«Vårt syn er at narkotika er en av de mest alvorlige trusler samfunnet i dag står overfor», skrev han blant annet i et leserinnlegg i 1998.

- Veldig trist

Henning Warloe har vært en av Bergens mest profilerte politikere i en årrekke etter at han kom inn i bystyret i 1995.

Han var, frem til han for tre år siden ble valgt inn på Stortinget, byråd under Monica Mæland. Warloe har vært en av byrådslederens mest lojale støttespillere. Han var blant annet Mælands vikar som byrådsleder da hun hadde fødselspermisjon.— Jeg er informert om saken. Henning har tatt konsekvensen av det som har skjedd og har trukket seg fra alle verv i partiet. Samtidig er jeg opptatt av hvordan han har det, sier Monica Mæland til BT.

Han har også vært nestleder i Hordaland Høyre, men dette er blant vervene han nå har trukket seg fra i Høyre.

Avsløringen kommer like før Hordaland Høyre holder sitt årsmøte. De skal samles i helgen.

Varslet selv fylkespartiet

Fylkesleder Liv Kari Eskeland sier at hun ble varslet av Warloe selv søndag.— Han orienterte med om de forholdene som nå er kommet frem i nyhetene, sier Eskeland.

Hun sier at Warloe først hadde informert partiledelsen, og at det var Warloe selv som konkluderte med at han ville trekke seg fra alle verv.

— Han har oppdratt meget ryddig og korrekt ovenfor meg som fylkesleder, sier Eskeland.

— Jeg synes jeg dette er veldig trist. Dette er en veldig trasig sak for ham personlig, men vi håndterer det på best mulig måte i partiet utover.

- Tror du dette kan skade Høyre?

— Alle slike saker vil påvirke et politisk parti. Men først og fremst gjelder dette Henning. Det viktige er at partiet takler dette på en god måte, sier Eskeland.

- Orientert om aksjonen

Visepresident i Stortingets presidentskap, Øyvind Korsberg, forteller til bt.no at de ble orientert om saken mandag.

— Da fikk vi beskjed om at det hadde vært en politiaksjon mot leiligheten til denne representanten.

Han ønsker ikke kommentere detaljene i det de ble orientert om.

— Han har innrømmet deler av dette. Den videre etterforskningen vil avdekke hva dette handler om, sier Korsberg.

HVITT PULVER: Henning Warloe var i Bergen da politiet fredag slo til mot Oslo-leiligheten hans og fant et hvitt pulver de mener er narkotika. ARKIVFOTO: ODD MEHUS