Søviknes rammet av gammel synd

Os-ordfører Terje Søviknes mislyktes i sitt siste forsøk på å komme tilbake i toppolitikken.

  • Terje Valestrand
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Terje Søviknes tapte i formiddag kampen om en plass i Frps sentralstyre. Landsmøtet straffet ham for en «synd» han begikk for seks år siden, da han stemte ja til en bompengefinansiert vei.

Fire kandidater kjempet om de ledige plassene i sentralstyret. Tre kom inn, og Søviknes var den som ikke nådde opp.

Hans hovedmotstander, Bård Hoksrud fra Telemark, fikk 131 stemmer mens Søviknes bare fikk 99.

De to andre som kom inn i sentralstyret var Morten Høglund fra Akershus og Kristian Dahlberg Hauge fra Sør-Trøndelag. Begge fikk 127 stemmer.

Les også

Søviknes møter motstand

Bompengesaken avgjørende

Terje Søviknes tok nederlaget med fatning. Han sier at dette var hans siste forsøk på å komme tilbake i toppolitikken.

— Jeg har mer enn nok å gjøre i Os, og stiller opp igjen som Frps ordførerkandidat i kommunevalget neste år, sier Søviknes til bt.no.

Søviknes var innstilt av en enstemmig valgkomité som nytt medlem av sentralkomiteen, men ble utfordret av stortingsrepresentant og samferdselspolitiker Bård Hoksrud.

Søviknes tror at alt oppstyret rundt bompenger før og under landsmøtet var utslagsgivende, selv om delegatene søndag vedtok en resolusjon som både bastante motstandere og de mer kompromissvillige kunne godta.

— Jeg er nok litt skuffet nå, akkurat rett etter avstemningen, sier Søviknes til NTB.

Veivalg

Søviknes vil ikke tolke resultatet slik at vrakingen av ham er det samme som å lukke døren for en strategi der forhandlinger og kompromisser er avgjørende grep på veien mot posisjon og innflytelse.

— Jeg tror fortsatt det er veien framover for Frp, og man kan jo spekulere om dette innvarsler en trend med mer prinsipiell politikk og mindre gi og ta. Jeg håper ikke det blir slik, sa Søviknes.

Han la til at Høyre og Kristelig Folkeparti ikke skal legge for mye inn i valget av Hoksrud framfor ham selv.

— Det som skjedde her i dag, skyldes nok en overfokusering på bompenger som enkeltsak, sa Os-ordføreren. Han ville ikke kommentere synspunktene til de tre andre kandidatene som ble innvalgt i sentralstyret.

Spedalsk

På spørsmål om han er «spedalsk» for evig og alltid for sin omstridte stemmegivning i 2004, svarte Søviknes at han ikke har nye planer om å gjeninntre i rikspolitikken. Derfor ville han heller ikke kommentere utsiktene til å delta i nominasjonskampen forut for stortingsvalget i 2013.

Under presentasjonen av sitt eget kandidatur før voteringen sa Søviknes at det var med ydmykhet og takknemlighet at han som valgkomiteens kandidat møtte landsmøtet i plenum.

— Det er spesielt å stå her i dag, nesten ni år etter at jeg trakk meg fra sentrale organer. Jeg tror jeg tør si at det er en tryggere og bedre politiker som står framfor dere i dag, sa Os-ordføreren.

Han minnet om at han i snart 20 år har vært politiker, de fleste av dem i posisjon i samarbeid med Høyre og KrF. Han oppfordret landsmøtet til å se forbi enkeltsaker og velge personen med bredest grunnlag.

Oslo-byråd Jørn Kallmyr holdt støtteinnlegg for Søviknes og minnet om at han har vært utøvende lokalpolitiker i en årrekke, med opptil 45 prosents oppslutning i egen kommune. Men det hjalp ikke, Søviknes endte på sisteplass med 99 stemmer

Publisert: