Statens vegvesen, kommuner, politi, hovedredningssentralene, fylkesmennene, Norges vassdrags— og energidirektorat og Røde Kors forbereder seg på uværet som tirsdag og onsdag kommer til å ramme Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten.

mons.jpg

Meteorologisk institutt varslet mandag opp mot 100 millimeter nedbør i løpet av tirsdagen og 150 millimeter nyttårsaften. Natt til tirsdag var det fortsatt ventet mye nedbør på årets to siste dager, men anslaget var noe redusert da dagen før.

Regn og skredfare

— Tirsdag og onsdag ventes lokalt mye nedbør, med 40-90 millimeter på 24 timer på tirsdag, og opp mot 120 millimeter på 24 timer på onsdag. Mildvær og mye nedbør i form av regn vil føre til raskt stigende vannføring, som kan medføre omfattende oversvømmelser på utsatte steder, heter det i meldingen.

Natt til tirsdag kunne Meteorologisk institutt opplyse at det et høytrykk over Storbritannia og Frankrike ligger i ro og at det fører til lavtrykksaktivitet mellom Island og Barentshavet, med vedvarende mild og fuktig luft inn mot kysten av Norge.

Mandag kveld ble det advart mot stor snøskredfare i Troms, Nordland og Nord-Trøndelag. Det er også skredfare i Sør-Trøndelag, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.

Ber folk vurdere

I likhet med politiet oppfordrer Vegvesenet folk til å vurdere hvorvidt det er nødvendig å sette seg bak rattet når ekstremværet herjer de kommende dagene.

Politiet på Helgeland meldte natt til tirsdag om til sammen 17 utforkjøringer og kollisjoner, men til alt hell uten personskader.

Mandag ble det meldt om svært glatte veier i Sør- og Nord-Trøndelag, og flere veier ble stengt. Svært mange veistrekninger er stengt i Finnmark, og det er kolonnekjøring flere steder, opplyser veitrafikksentralen. Meteorologisk institutt gikk ut med ekstremværvarselet mandag formiddag.

mons.jpg