— Lars Sponheim fikk et helt klart mandat fra landsstyremøtet. Det handlet om vi skulle fortsette i regjering eller ikke, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Dagen etter landsstyremøtet for drøyt ni år siden gikk den daværende partilederen inn i forhandlinger med Høyre om havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen skulle åpnes for oljeleting eller ikke. I potten la han regjeringsdeltakelsen. Etterpå var partilederen soleklar på at vern av Lofoten og Vesterålen var et være eller ikke være for Venstre som regjeringsparti.

— Det vil være umulig for oss å fortsette i regjering hvis den går inn for oljeboring i Lofoten, slo han fast i et intervju med NTB.

Høyre var tvunget i kne. Det bekreftet partiets næringspolitiske talsmann Ivar Kristiansen.

Store mot små

— Det har vært stortingsflertall for å åpne disse havområdene for oljevirksomhet de siste tjue årene minst. Derfor er dette kamper som må vinnes i regjering. Sammen med Kristelig Folkeparti vant vi sist, og det akter vi å gjøre igjen, sier Grande.

Hun er ikke like villig nå til å gi tilsvarende garantier for oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, men hevder at den sikreste måten å forhindre oljeutbygging på er å bidra til at Venstre kommer i regjering. Både Venstre og KrF står fortsatt klart på standpunktene fra 2003. Miljøsaken står øverst på lista hvis partiet på ny skal forhandle om regjeringsdeltakelse, ifølge Grande.

— Vi er fortsatt to partier som står sammen i denne saken. SV derimot, må helt alene stå opp mot Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier Grande, med henvisning til SV-leder Audun Lysbakkens krav om at de to partiene må trekke sin støtte til en mulig borgerlig regjering etter valget.

Ap-ja til utredning

Landsmøtet i Ap ligger an til å vedta at partiet vil konsekvensutrede oljevirksomhet i de sårbare havområdene. Fredag kveld gikk statsminister og partileder Jens Stoltenberg ut og ga sin støtte til forslaget til komiteen - et utspill som trolig vil få stor symbolverdi i den videre prosessen mot vedtak på landsmøtet til våren.

Audun Lysbakken tviler på at de fire opposisjonspartiene klarer å bli enige om felles politikk i form av en regjeringsplattform, og at sentrumspartiene med sin støtte kommer til å inngå i det parlamentariske grunnlaget til en blåblå regjering. Resultatet vil i så fall bli at KrF og Venstre støtter en oljepolitikk de er imot, fastslo Lysbakken da han talte til årsmøtet i Østfold SV lørdag.

— Lofoten, Vesterålen og Senja er avhengig av at det sitter et miljøparti rundt bordet når beslutningen om ja eller nei til olje skal tas. Det er derfor SV bare garanterer for en regjering vi selv er med i. Av hensyn til miljøet bør KrF og Venstre gjøre det samme, og trekke sin støtte til Høyre og Frp, sa Lysbakken.