Stoltenberg har de siste månedene hatt rollen som FNs klimautsending og medlem av den globale kommisjonen om økonomi og klima. Han har snakket med statsledere og myndighetspersoner i en rekke land for å påvirke dem til å bidra med klimatiltak, og han sier til Dagens Næringsliv at Kina er ett av landene som gjør ham optimistisk på klimaets vegne.

— Ikke fordi jeg ikke ser at utslippene vokser, men noen av de lederne har en innsikt, forståelse og beslutningskraft som imponerer meg, sier Stoltenberg.

Han sier han opplevde en sterk støtte og en veldig riktig og imponerende tekning da han var i møte med det kinesiske finansdepartementet.

— De ser betydningen av å bruke markedet til å bekjempe forurensing. De snakket sånn jeg liker - om at markedet er en dårlig herre og en utmerket tjener, sier Stoltenberg som om få uker tar over som NATOs generalsekretær.

Den tidligere Ap-lederen og statsministeren viser til at Kina allerede har innført pilotprosjekter for prising av CO2-utslipp som omfatter 230 millioner mennesker. Innføring av et landsomfattende system for karbonprising er neste skritt.