Espedal er nominert for «Bergeners». Han har latt seg inspirere av James Joyce' «Dubliners» og går gatelangs i sin hjemby Bergen mens han reflekterer, noterer, skriver dagbok og tegner portretter av byen og menneskene. Det er tredje gang han er nominert til prisen.

Espedal er norsk kandidat sammen med Mona Høvring, som er nominert for «Camillas lange netter». I alt er det 13 nominerte til den nordiske prisen. Sist en norsk forfatter mottok prisen var i 2012, da Merethe Lindstrøm vant for «Dager i stillhetens historie». I fjor gikk prisen til danske Kim Leine.

Felles utdeling

For andre år på rad skjer utdelingen av Nordisk råds priser for litteratur, film, musikk og miljø samtidig. Mens det i fjor var prisutdeling i Operaen i Oslo, foregår det hele i år i Stadshuset i Stockholm. Den fornemme blå salen, der nobelprisbanketten finner sted, er ramme for utdelingen av prisene.

Regidebutant Eskil Vogt er norsk kandidat til filmprisen for «Blind». Filmen har allerede fått en rekke priser. I august mottok filmen fire Amanda-priser, blant annet for beste regi. Ellen Dorrit Petersen fikk Amanda for beste kvinnelige hovedrolle. Vogt er nominert sammen med produsentene Hans-Jørgen Osnes og Sigve Endresen.

Til den nordiske prisen må «Blind» konkurrere med blant andre danske Lars von Triers «Nymphomaniac» og svenske Ruben Östlunds «Turist».

Nordisk råds filmpris gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Prispengene på 350.000 danske kroner deles likt mellom manusforfatter, regissør og produsent.

Anerkjennelse

I fjor ble det for første gang delt ut en pris i klassen barne— og ungdomslitteratur. Årets norske nominerte til denne prisen er Gro Dahle og Kaia Linnea Dahle Nyhus (illustrasjoner) «for Krigen», Håkon Øvreås og Øyvind Torseter (illustrasjoner) for «Brune» og samiske Máret Ánne Sara for fantasiromanen «Mellom verdener».

— Det er helt fantastisk å være nominert. Jeg trodde ikke på det da jeg fikk høre det. Dette er min første barnebok, så det er helt enormt å få en slik anerkjennelse, sier Håkon Øvreås.

Han sier at prisen betyr at han blir synlig i Norden og får muligheten til å reise til nordiske land og snakke om boka.

I kampen om musikkprisen er komponistene Marius Neset og Øyvind Torvund norske kandidater. Øyvind Torvund er nominert for verket «Constructing Jungle Books», som er skrevet til det tyske Splitter Orchester. Stykket ble urfremført i Berlin i mars i år. Komponist og saksofonist Marius Neset er nominert for «Lion», skrevet for Trondheim Jazzorkester.

De nordiske kulturprisene er på 350.000 kroner og deles ut årlig under Nordisk råds sesjon. I motsetning til i fjor sendes årets prisutdeling ikke direkte på TV, men NRK sender lørdag 1. november et timelangt svenskprodusert intervjuprogram med vinnerne.