- Tabbe av Storberget

Justisministeren får kjeft for kontakt med bistandsadvokat.

FÅR KJEFT: Justisminister Knut Storberget i hardt vær etter at han skal ha øvet press mot bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Bergens Tidende og Aftenposten skriver i dag om at justisminister Knut Storberget ringte til Mette Yvonne Larsen. Hun er en av tre koordinerende bistandsadvokater for pårørende og overlevende etter Utøya-massakren.

I telefonsamtalen skal Storberget ha bedt Larsen om å dempe kritikken mot politiet. Larsen og flere andre bistandsadvokater hadde da stilt spørsmål ved politiets håndtering og beredskap.

— Burde latt være

Andre nestleder i justiskomiteen, André Oktay Dahl (H), mener statsråden burde latt være å si noe om bistandsadvokatenes kritikk i det hele tatt.

Les også

[No available link text]

— Uten å nevne Mette Yvonne Larsens navn spesielt, synes også jeg at enkelte av bistandsadvokatene har virket mer opptatt av å profilere seg selv, enn av å ivareta klientene sine. Det har jeg også kritisert dem for. Men for en statsråd som er konstitusjonelt ansvarlig for politiets beredskap og for hva de gjorde 22. juli, er det rett og slett en tabbe å ta den type telefoner. Han er formelt under granskning for politiets håndtering av terrorangrepet, og bør unngå slike samtaler, sier Oktay Dahl. Storberget selv erkjenner telefonsamtalen, men sier han ikke husker at han ba Larsen dempe kritikken.

Krever ministerens avgang

Bistandsadvokat Arne Seland gikk i morges ut på VG Nett og krevde justisministerens avgang etter samtalen med Mette Yvonne Larsen. Så langt vil ikke Oktay Dahl gå.

— Det er kritikkverdig at han gjorde dette mens han er under granskning, men enkelte av bistandsadvokatene bør konsentrere seg mer om klientene sine enn å kaste seg inn i den politiske debatten. Det politiske ansvaret vil bli diskutert på et tidspunkt, men det tidspunktet er ikke nå. Vi skal ha en evaluering av 22. juli først. Mye tyder på at beredskapen har vært for dårlig, og det er Storbergets ansvar. Men jeg har ikke tenkt å slå fast i dag om jeg mener ministeren bør gå av eller ikke, sier stortingsrepresentanten.

- Skal være forsiktig

Frank Aarebrot, professor i sammenlignende politikk, mener justisministeren visker ut skillet mellom utøvende og dømmende makt.

— Det er et profesjonelt skille man bør være nøye på å opprettholde, sier UiB-professoren.

Aarebrot minner om reaksjonene da Carl I. Hagen blandet seg inn og ville ha fortgang i rettsvesenet.

— Og han sitter strengt tatt bare som bystyrerepresentant i Oslo, sier Aarebrot.

— Når vi har det systemet vi har, skal en politiker som justisministeren være veldig forsiktig med å kommunisere med advokater i en straffesak, uansett hvilken rolle de har, sier Aarebrot.

- Utilbørlig press

Anders Anundsen (Frp) er leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget.

— Det hører til sjeldenhetene at en justisminister vil ta kontakt på en slik måte, sier Anundsen.

Han sier en telefonisk kontakt med spørsmål om å mildne kritikken vil fremstå som et press.

— Et utilbørlig press fra ham som er øverste sjefen for politiet. Det virker meget uklokt, sier Anundsen.

Anundsen sier han ikke har grunnlag for mistillit mot Storberget, men tror det vil komme "høyst relevant kritikk" i tiden fremover.

Hva mener du om Storbergets oppførsel? Si din mening under!

KRITISK: Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.
Publisert