Flere norske ambassadeansatte tatt for skattejuks

75 norske ansatte ved USAs ambassade i Oslo er tatt for å jobbe svart. Ifølge skattedirektøren har de til sammen unndratt 53 millioner kroner fra beskatning.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Ti av de 75 sakene er ikke ferdigbehandlet, noe som betyr at beløpet som er holdt unna beskatning vil vokse. Det svarte arbeidet har pågått i perioden fra 2001 til 2011, melder TV 2.

Da saken ble kjent i november i fjor dreide det seg om vel 50 personer.

— Dette er en omfattende sak. Det er altså 75 ulike tilfeller vi snakker om. 14 av disse sakene er så alvorlige at vi har gått til politianmeldelse. Per nå har vi avdekket 53 millioner kroner som er unndratt beskatning, sier skattedirektør Hans Christian Holte til TV 2.

— Dette har vært et utbredt problem ved ambassaden. Derfor er vi godt fornøyd med at vi har fått tatt skikkelig tak i det, sier skattedirektøren.

De 14 som er anmeldt risikerer bøter og fengselsstraffer. De 61 andre har fått straffeskatt på mellom 30 og 60 prosent i tillegg til den ordinære skatten.

Det svarte arbeidet har vært mulig siden den amerikanske ambassaden ikke innrapporterer de ansattes inntekter til skattemyndighetene. Skattemyndighetene mistenker nå at ansatte ved andre ambassader i hovedstaden også har jobbet svart.

Utenriksdepartementet sitter på navnelister over 500 lokalt ansatte ved ambassadene i Oslo, men skattemyndighetene har ennå ikke fått tilgang på navnene.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Blomstermarkedet ramponert: – Har rett og slett gått helt amok

  2. Advarer om mulig spredning av koronasmitte på Bømlo

  3. Uskyldige ansatte ble anmeldt i halvparten av overgrepssakene i barnehager og skoler

  4. Buss for bybane i sommer

  5. Hele den franske regjeringen går av