— Dette er en sikkerhetsskandale, og jeg er overrasket over at noe slik kan være åpent. Dette burde hoffet ved Skaugum og Den kongelige politieskorte ha oversikt over, sier Gottschalk som er professor i ledelse ved Handelshøyskolen BI til VG.

I 42 uker har private feriebilder, opplysninger om feriemål og annen privat informasjon om kongefamilien vært fritt tilgjengelig for alle på det sosiale nettsamfunnet Instagram. Ifølge VG er det Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby (15), som har delt bildene og informasjonen på det populære nettsamfunnet.

GPS

Det eksisterer også en Twitter-konto i Høibys navn, hvor meldingene er koblet med eksakt GPS-posisjon på hvor avsenderen befinner seg. Det er ikke bekreftet om kontoen virkelig tilhører kronprinsessens sønn.

Gottschalk mener bilder som angir nøyaktig hvor kongefamiliens befinner seg, kan være like skadelig for Norges sikkerhet som informasjonen om hvor vaktsentralen i regjeringskvartalet i Oslo ligger.

Terrorekspert Magnus Ranstorp mener det er politiet som har sviktet i denne saken.

Kritiserer politiet

— Det er ikke Marius' feil. Det er politiet som har gjort en feilvurdering av sikkerheten, sier Ranstorp.

Etter at VG gjorde Slottet oppmerksom på saken tirsdag kveld, ble Instagram-profilen lukket og gjort privat. Senere på kvelden ble den helt slettet, skriver avisen.

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST sier de vurderer sikkerheten rundt kongefamilien fortløpende, men at det å legge ut bilder på Instagram eller meldinger på Twitter som kan GPS-spores, ikke nødvendigvis utgjør noen sikkerhetsbrist.