Tok et oppgjør med netthetserne, men politiet fant aldri de skyldige

Da Tanja Høglund Pettersen (17) ble hetset på det groveste og bedt om å ta sitt eget liv, tok hun et oppgjør med nettmobberne i sin egen blogg.

NETTHETS: Tanja Høglund Pettersen bruker nå sin egen blogg til å fokusere på netthets og bidrar jevnlig med foredrag på skoler på Østlandet om sine egne erfaringer. - Det har vært god egenterapi å holde på med dette, og det har hjulpet meg videre, sier hun. Foto: Olav Olsen

  • Jan Gunnar Furuly
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Hets og trakassering florerer på nettet.

En av syv av de spurte sier de er blitt utsatt for dette, viser en landsomfattende spørreundersøkelse Respons har gjort forAftenposten blant ungdom i alderen 16 til 25 år.

86 prosent svarer at de ikke har opplevd problemet.

Jeg er blitt mobbet store deler av mitt liv, og har stort sett holdt det for meg selv. Men det som kom via spørretjenesten Ask.fm i oktober i fjor var så grovt at jeg ikke kunne tie lenger.

Flest kvinner svarer at de utsettes for krenkelser via nettet, og det er i aldersgruppen 16 til 20 år fenomenet er verst, skriver Aftenposten.

Mange jenter opplever også seksuell trakassering.

«Du fortjener ikke å leve!»

— Jeg er blitt mobbet store deler av mitt liv, og har stort sett holdt det for meg selv. Men det som kom via spørretjenesten Ask.fm i oktober i fjor var så grovt at jeg ikke kunne tie lenger, sier Tanja Høglund Pettersen, som er bosatt i Sarpsborg.

«Hvorfor er du så jævla stygg? Sjokk at moren din ville ta vare på deg. Du fortjener ikke å leve!», lød en av meldingene på den populære nettsiden der ungdom kan stille spørsmål til hverandre.

«Jævla hore, drep deg sjæl før jeg dreper deg!», var et annet innlegg.

Politisaken ble henlagt

17-åringen publiserte de verste utfallene på sin egen blogg. Og hun la til svarene hun hadde laget til mobberne. Deretter gikk hun til politianmeldelse.

Etter kort tid ble anmeldelsen henlagt av politiet i Sarpsborg fordi de ikke klarte å finne dem som sto bak.

— Jeg angrer ikke på at jeg sto opp og forsvarte meg mot de anonyme hetserne. Det hjalp meg, og førte til at veldig mange reagerte mot fenomenet, sier hun.

Sluttet på skolen

Mobbingen og hetsen har likevel kostet henne dyrt, og var medvirkende årsak til at hun i november valgte å droppe ut av 2. klasse på Glemmen videregående skole i Fredrikstad.

— Jeg håper å ta opp skolegangen fra høsten, helst på medielinjen ved den samme skolen, sier hun nå.

Det siste halve året har hun fortsatt å bruke bloggen sin til å arbeide mot netthetsing. Hun har på den måten kommet i kontakt med mange andre ungdommer som sliter med problemet. Dessuten er hun blitt invitert til en rekke ungdomsskoler og videregående skoler på Østlandet for å holde foredrag om sine egne erfaringer.

— Det har vært god egenterapi å holde på med dette, og det har hjulpet meg videre. Dessuten ser jeg at det jeg gjør hjelper andre som er i samme situasjon, sier hun.

Hvorfor er du så jævla stygg? Sjokk at moren din ville ta vare på deg. Du fortjener ikke å leve.

Ifølge resultatene fra spørreundersøkelsen er ondsinnet omtale av andre på nettet mest vanlig på Østlandet utenfor Oslo og Akershus (20 prosent av de spurte svarer ja) og i Trøndelag og Nord-Norge (17 prosent).

Få politianmelder

Bare to prosent av dem som oppgir at de er blitt utsatt for netthets, sier de politianmeldte saken. Den vanligste måten å forsøke å ordne slike problemer er å be «de som gjorde det holde opp». Mange snakket også med en venn. Nær en tredjedel gjorde ingenting.

AKSJON: Politiførstebetjent Ragnar Foss ved Fredrikstad politistasjon aksjonerte med samtaler med elever og lærere på alle ungdomsskoler og videregående skoler i distriktet etter hetsingen av Tanja Høglund Pettersen. Men etterforskerne fant aldri frem til de ansvarlige bak sjikaneringen. Foto: Olav Olsen

Leder for Fredrikstad-politiets ungdomsavdeling og koordinator for forebyggende politiarbeid mot ungdom i Østfold, førstebetjent Ragnar Foss, gikk bredt ut i lokalmiljøet da hetsen mot Tanja Høglund Pettersen ble kjent i oktober i fjor.— Anmeldelsen ble etterforsket fra Sarpsborg politistasjon, parallelt var vi på alle ungdomsskoler og videregående skoler i området og tok opp saken i samtaler med skoleelever og lærere. På den måten opplevde jeg helt klart at netthetsingen stilnet i en liten periode, sier han.

Ny hetskonto på Instagram

Men nå dukker det stadig nye saker opp på politiets bord. Senest denne uken ble det opprettet en anonym hetskonto på Instagram der det spres sjikane og bilder av lettkledte, lokale jenter.

— Etterforskning av slike saker er svært tidkrevende, og det kan ta lang tid å få data fra tjenestedriverne i utlandet. Min klare erfaring er at nettmobberne sjelden sitter langt unna ofrene. Derfor setter vi inn mest ressurser på å kartlegge nærmiljøet, sier Foss.

Mekling fungerer best

Flere saker som er blitt politianmeldt i Østfold er løst gjennom innkalling av mobberne til avhør på politihuset, mekling og møte mellom gjerningsmenn og offer i konfliktrådet.

— Det er veldig lett å slenge av gårde krenkende meldinger når man sitter foran en datamaskin, gjerne sammen med flere kamerater, uten å forholde seg til den personen det går ut over, sier politiførstebetjenten.

— Ungdommens språk er hardt og sterkt, preget av den voldelige og seksualiserte tonen som de kjenner fra dataspill og filmer. Men når svette hetsere må sitte ansikt til ansikt med sitt offer på et lite rom, og de til slutt tar vedkommende i hånda og ber om unnskyldning, er vår erfaring at det svært sjelden blir noe videre problem med mobbing fra den kanten, legger han til.

Mange falske profiler der ute

Daglig leder av tjenesten Slettmeg.no, Hans Marius Tessem, sier undersøkelsen harmonerer godt med de erfaringer han og hans folk gjør seg når de tar i mot klager på uønsket nettomtale.

- 63 prosent av klagene vi mottar kommer fra jenter, sier Tessem.

Slettmeg.no er en offentlig finansiert rådgivnings- og veiledningstjeneste for dem som føler seg krenket på nett.

Tjenesten har ikke myndighet til å fjerne ting fra nettet, men kan hjelpe dem som rammes til å komme i kontakt med de ansvarlige bak uønskede opplysninger som er lagt ut.

- En av de vanlige klagesakene hos oss er ønske om sletting av falske profiler andre har opprettet i deres navn på nettet. Det kan være profiler på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat eller på sjekkenettsteder. I andre tilfeller kan folk ha lagt ut nakenbilder og opprettet profil i personens navn på nettsteder for tilfeldige sextreff, forteller Tessem.

- Dette er alvorlig å utgi seg for å være andre, og dette kan likestilles med identitetstyveri. Vår klare anbefaling er at slike saker bør anmeldes til politiet. Men politiet prioriterer svært ofte slike saker bort, og henlegger dem fordi politietterforskningen blir for ressurskrevende. Vi skulle ønske at politiet tok dette mer på alvor, sier han.

STO OPP: - Jeg angrer ikke på at jeg sto opp og forsvarte meg mot de anonyme hetserne. Det hjalp meg, og førte til at veldig mange reagerte mot fenomenet, sier Tanja Høglund Pettersen. Foto: Olav Olsen

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Smittevernoverlegen ville ikke ha fem­personers­regel – sa opp dagen den ble vedtatt

Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) sa de innførte fempersonersregelen i Bergen på bakgrunn av lokale smittevernråd.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Se nå: – Bergensere bør teste seg før de reiser i julen

  2. – Hvorfor må vi vise id for å få kjøpe øl?

  3. Krever «umiddelbart» svar fra byrådet om koronaregler

  4. Acosta er ferdig i Brann

  5. Hertuginne Meghan spontanaborterte

  6. KK-bygget kan bli rusklinikk