• Afghanistan var ikke noe drømmeland før vi gikk inn heller, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Hun mener hovedmålet med krigen er oppnådd.

— Vi må tilbake til utgangspunktet, 11. september 2001. Har vi klart å forhindre Afghanistan fra å være et oppmarsjområde for internasjonal terrorisme? Svaret er ja, sa forsvarsministeren i en paneldebatt i regi av NRK på Litteraturhuset i Oslo mandag.

Fjernsynskanalen har onsdag denne uken premiere på dokumentarserien Exit Afghanistan. Med utgangspunkt i uttrekningen fra Faryab-provinsen belyses den militære og sivile innsatsen fra norsk så vel som afghansk side. Det underliggende spørsmålet er om Afghanistan-oppdraget har vært vellykket eller ikke.

— Vi må ikke tro at dette var et drømmeland før vi gikk inn heller. Afghanerne trenger fortsatt støtte til institusjonsbygging, utdanning, helse og styrking av menneskerettighetene, sier Strøm-Erichsen.

Hun understreker at et av målene for den norske tilstedeværelsen i Faryab har vært å trene opp den afghanske hæren.

— Den tyske styrkesjefen i Nord-Afghanistan sa til meg like før påske at de afghanske styrkene så langt har vært i stand til å ivareta sikkerheten i Faryab. Men det betyr jo ikke at det er fritt for sikkerhetsrelaterte hendelser. Det var faktisk en økning i slike hendelser også før norske styrker trakk seg ut, sier hun.