— 8. mai 1945 seiret de, alle de som hadde slåss mot tyranniet. Dagen er for all framtid blitt symbolet på vår frihet, sa statsministeren under regjeringens hovedmarkering av dagen på Akershus festning.

I sin tale hyllet Stoltenberg norske soldaters innsats gjennom tidene.

— Frihet og demokrati kan aldri kan tas for gitt, men må kjempes for hver dag. Det forsto de som gjorde tjeneste i Tysklandsbrigaden, og det forsto også de som gjorde tjeneste i Libanon 30 år senere - i likhet med alle som har gjort tjeneste i Kongo, Libya og Adenbukta, samt mange andre steder, sa statsministeren.

100.000 nordmenn

Stoltenberg minnet om at siden 1945 har over 100. 000 nordmenn tjenestegjort i nærmere 100 operasjoner i 40 land - på fire kontinenter. De har påtatt seg krevende oppdrag, utsatt seg for store belastninger og i flere situasjoner risikert eget liv for å redde andres.

Kong Harald, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og forsvarssjef Harald Sunde var også til stede under markeringen, der kongen la ned krans ved nasjonalmonumentet på Akershus.

I tillegg var det flere større og mindre arrangementer over hele landet for å markere dagen. Forsvaret samarbeidet med ulike kommuner og veteranorganisasjoner om tolv av disse markeringene.

NATOs generalsekretær

Blant gjestene og talerne under markeringen på Akershus var NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

I en kort tale tok også han utgangspunkt i frigjøringen 8. mai 1945 og sa at ingen okkupasjonsmakt kunne undertrykke frihetstrangen i den norske folkesjel.

— Det norske folk ble aldri beseiret, og Norge overga seg aldri, sa Fogh Rasmussen som la til at vi skylder en stor takk til frihetskjemperne og andre som opp gjennom tidene har bidratt til at vi kan leve i frihet og fred.

— Det er mennesker som har været villige til i ytterste fall å betale den høyeste pris i kampen mellom frihet og ufrihet, mellom rett og urett, sa han.

Flere forsvarsministre

Flere tidligere forsvarsministre, blant dem Bjørn Tore Godal (Ap), Jørgen Kosmo (Ap), Anders C. Sjaastad (H) og Dag Jostein Fjærvoll (KrF) var blant gjestene under markeringen, der to offiserer, løytnant Lars Kristian Lauritzen og major Kristian Bergh Stang, ble overrakt krigskorset med sverd av kong Harald for fremragende innsats under operasjoner i Afghanistan i 2007 og 2008.

Bergh Stang fikk utmerkelsen for å ha utvist særlig fremragende mot og ledelse under kamp i internasjonale operasjoner, og Lauritzen for å ha utvist særlig fremragende tapperhet og mot under kamp i internasjonale operasjoner. (©NTB)