Tysklands statsminister Angela Merkel gjorde det tidlig klart at hun ønsket å delta i feiringen av EU på fredsprisdagen 10. desember i Oslo. Forrige uke kom også bekreftelsen fra Frankrikes president François Hollande, som fortalte statsminister Jens Stoltenberg og norsk presse at han var beæret over å delta.

Så har Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt kommet på banen, og staben til Belgias Elio Di Rupo og Latvias Valdis Dombrovskis bekrefter overfor NTB at også de drar til Oslo.

Toppmøte

De viktige søreuropeiske landene Spania og Italia deltar ifølge nasjonale medier med statsministrene Mariano Rajoy og Mario Monti. Polske medier melder at statsminister Donalt Tusk regner med å dra, og greske medier melder det samme om statsminister Antonis Samaras.

I alt er det rundt 18 EU-ledere som tar EU-president Herman Van Rompuy på ordet og stiller i Oslo rådhus for å feire at EU i år tildeles Nobels fredspris. Med så mange europeiske ledere i Norge har statsminister Stoltenberg benyttet muligheten til å invitere dem til arbeidslunsj der man skal diskutere eurokrisen.

Avbud

Men det er også flere som ikke kommer. Britenes statsminister David Cameron gjorde det raskt klart at han ikke ønsker å delta. Også Tsjekkias president Václav Klaus dropper feiringen og har uttalt at han først trodde tildelingen var en spøk.

Svenskenes Fredrik Reinfeldt har også måttet melde avbud, men det er fordi han skal delta på nobeldagen i Stockholm og har fullbooket plan.

Heller ikke Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker og Slovenias statsminister Janez Jansa kommer, og også der viser man til full kalender.

President Demetris Khristofias på Kypros kan heller ikke komme, men sender Europa-ministeren Andreas D. Mavroyiannis.