Reidun Øygard bekreftet at hun var kjent med at det kunne være svært hyppig kontakt mellom ektemannen hennes og den nå 16 år gamle jenta, gjerne flere ganger om dagen i perioder. Hun karakteriserte samtalene som «mye pjatt» da hun ga Sør-Gudbrandsdal tingrett sitt vitneprov mandag.

Hun vedgikk at det var vanskelig å forklare seg om innholdet i Skype-kontakten, fordi hun bare hadde kjennskap til deler av den.

— Og så er det dette med det sosiale og kulturelle aspektet. Når du tar enkelte ord og uttrykk ut av sammenhengen, kan det tolkes feil. For eksempel «naken». Dette er et ord vi har brukt i mange år, og kan for eksempel bety at man er for dårlig kledd når man er ute om vinteren, sa Øygard med henvisning til at mannen ved et tilfelle skal ha sagt over Skype at han satt naken.

- Stolte på dem

Hun bekreftet at hun også kjente til at ektemannen og den mindreårige jenta delte både hotellrom og seng når de var på reiser sammen. Det var ikke så unaturlig mente hun, fordi jenta var så engstelig for å ligge alene, og «når man ligger på dobbeltrom, ligger man gjerne også i dobbeltseng».

— Jeg stolte på dem begge. Ellers kunne jeg ikke gå med på noe slikt, sa hun.

Kontoutskrifter sentrale

Både aktor, statsadvokat Thorbjørn Klundseter og Øygards forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, bruke mye tid til å spørre ordførerkona om turen til hytta i Måløy i høstferien 2009, da det første overgrepet ifølge tiltalen fant sted. Forsvareren la fram kontoutskrifter som ifølge henne viser at Reidun Øygard ikke var ute på handletur på turens siste dag. Ifølge jenta skjedde overgrepet da ordførerkona var ute for å handle.

— Noen vil kunne si at hun brukte kontanter. Men det er ingen minibankuttak på hennes konto som skulle tilsi at hun hadde kontanter, og hun har brukt kort alle de andre gangene, utdypet forsvareren etter at retten var hevet.

Faren: - Hun ble innesluttet

Retten fikk mandag også høre vitnemålet til jentas far. Fra å leve ut en altoppslukende interesse for hester, ble 16-åringen innesluttet etter at hun ble kjent med Vågå-ordfører Rune Øygard, ifølge faren.

— Hun likte best å være alene inne på rommet sitt. Det var den største forskjellen jeg så i henne i perioden fra 2009 til 2011, sa faren til den 16 år gamle jenta.

I dag, ett år etter at jentas mor gikk til politiet med anmeldelsen mot Rune Øygard, beskriver faren ei jente som har det tøft på skolen og som sliter, slik han oppfatter det.

Restriksjoner for pressen

Pressen ble mandag ilagt en rekke restriksjoner etter at forsvarer Mette Yvonne Larsen hevdet at vitner i saken er blitt presset og truet av journalister og privatpersoner.

— Vitner er blitt direkte truet på telefon, det er blitt laget en Facebook-gruppe mot tiltalte og flere vitner er blitt presset av journalister, sa Larsen i retten.

Blant annet blir journalister fra nå av nektet å intervjue partene i saken inne i retten i pausene. Tingrettsdommer Torunn Elise Kvisberg ba dessuten pressen være spesielt varsom i kontakt med vitner.

Larsen trakk fram episoden i forrige uke da tre menn kom med utrop som Vågå-ordføreren fant truende. Hun reagerte også på vurderinger kommentatorer har gjort av sakens stilling og Øygards troverdighet, samt Dagbladet forsidetittel «Slik vil Øygard knuse jentas troverdighet».