- Tords bronse var mest artig

En ting gledet Petter Northug mer enn eget gull.

RIVALER OG VENNER: Gullvinner Petter Northug sammen med bronsevinner Tord Asle Gjerdalen på pressekonferansen etter mennenes 50 km fristil i Holmenkollen søndag. FOTO: Scanpix

  • Aftenposten.no
  • Eirik Fardal
Publisert Publisert
Les også

Klinte til på Johaugs gullski

icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

På sett og vis dediserte han gullmedaljen til Tord Asle Gjerdalen etter kraftprøven i Kollen.

For han hadde ikke glemt hva lagkameraten gjorde under VM i Liberec i 2009. Da var Gjerdalen veldig aktiv i feltet, og var nærmest Northugs hjelperytter i feltet. Da trønderen skulle bytte ski på slutten, gikk Gjerdalen tøft opp i feltet og sinket farten. Da slet han seg så ut at han knapt klarte å gå på ski den påfølgende sesongen.

Søndag tok Gjerdalen VM-bronsen. Det rørte Northug.

— Det som er mest artig i dag, er at Tord tar bronsen. Vi må ikke glemme at han gikk meg til gull i Liberec. Så har han måttet stå på og trene seg opp igjen. Nå kommer han tilbake og tar VM-bronsen – det er rørende. Og det fortjener han så fryktelig, sa Northug etter femmilsgullet.

Det som er mest artig i dag, er at Tord tar bronsen. Vi må ikke glemme at han gikk meg til gull i Liberec

Petter Northug

Kjørte voldsomt

Maxim Vylegsjanin tok sølvet, og det var han som gikk på i den siste bakken bak Gratishaugen. Også da fikk Northug med seg Gjerdalen på taktisk kjør.

— Vylegsjanin kjørte noe voldsomt. Det gikk så fort at det bare var å bite seg fast, sa Northug etterpå.

— Jeg håpte at jeg hadde nok krefter rundt svingen der. Jeg var så sliten at jeg bare håpet jeg kunne komme meg forbi ham. Da fikk jeg heldigvis de nødvendige meterne, forklarte Northug.

Inn på stadion var russeren først, men i den lille bakken ved skiskytterblinkene, kom Northug seg foran, og oppe på vollen viste han igjen sine voldsomme rykkekrefter. Da var det farvel til Vylegsjanin, som jo slo Northug i spurten i verdenscuprennet i La Clusaz.

Jeg prøvde å feste med Hjelmeset etter 50-kilometeren i fjor, og det gikk heller dårlig.

Petter Northug

Skrøt av publikum

Petter Northug snakket seg som vanlig varm etter femmila. Og mye av det han snakket om, var publikum langs Kollen-løypa. Folkehavet der fikk mye skryt.

— Selv om du gikk på en smell opp Styggedalen i starten, så fikk du ekstra power da du kom opp på Frognerseteren. For der var det et sånt trøkk som jeg aldri har opplevd maken til. Det var sikkert høy gjennomsnittspromille der oppe, men det skal det jo være på en Kollen-søndag, smilte Northug.

- Hvordan vil du oppsummere VM?

— Dette har vært en drøm. Det har gått over all forventning. At jeg står her med et gull etter femmila, som var min store drøm, topper bare det hele.

- Hvordan skal du feire?

— Forholdsvis rolig. Jeg prøvde å feste med Hjelmeset etter 50-kilometeren i fjor, og det gikk heller dårlig. Så i kveld blir jeg en kjedelig mann.

Publisert
  1. Holmenkollen
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Northug vant - Røthe på fjerde

  2. Viste folket gullkjolen

  3. Savner du ski-VM i 1997?

BT anbefaler

Mener smittevern­overlegen som sa opp var «den ekte fagpersonen, som turte å si det som det var»

Politiet ber om at bøtene økes.

LES SAKEN