Vil fjerne straff for narkomisbruk

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell vil gjøre Norge til et av de mest liberale narkolandene i Europa.

  • Aftenposten.no
  • Thomas Boe Hornburg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

— I vår iver etter å si nei til narkotika, har vi ofret de narkomane, sier SVs Bård Vegar Solhjell til Aftenposten.no.

— Jeg er imot narkotika, men av hensyn til de rusavhengige er det nødvendig å avvikle straff og bøter for bruk av narkotika. Det må til for å redde flere liv og gjenreise verdighet for det som er blitt den mest stigmatiserte gruppen i det norske samfunnet, sier Solhjell som etterlyser en grunnleggende «verdireform» i norsk narkotikapolitikk.

— Vil du avvikle straffesanksjoner som fengsel og bøter for bruk av alle narkotiske stoffer?

— Ja. I prinsippet mener jeg det er riktig vei å gå. Det viktige er å erkjenne at straff for avhengighet ikke virker, og må erstattes av hjelp og behandling. Dersom en slik strategi skal virke må vi ha på plass et mer omfattende behandlingssystem slik som i Portugal, svarer Solhjell.

Dermed går «kronprinsen» i regjeringspartiet SV lenger enn noen norsk topp-politiker tidligere har gjort i å ta til orde for en omlegging av norsk narkotikapolitikk. Standpunktet er svært omstridt, også innad i SV.

- Du har kviet deg for å gå ut med dette standpunktet. Hvorfor?

— Det er kontroversielt, men vi kan ikke leve med å være på toppen i overdosedødsfall i Europa. Jeg tror flere er i ferd med å innse det, sier Solhjell.

På topp

Nye EU-tall som ble lagt frem for en måned siden, viser at Norge nå er nær Europatoppen på dødsstatistikken. De siste årene har antall dødsfall relatert til narkotika i Norge stabilisert seg rundt 250. Solhjell mener en avkriminalisering av narkotikabruk vil redde mange liv.

— Kriminaliseringen fører til at de narkomane jages, sees ned på og ender i uhåndterlige gjeldsproblemer. Det svekker mulighetene for å sikre dem skikkelig behandling og nødvendig helsehjelp, sier Solhjell.

Han får støtte av Kirsten Frigstad, som leder rusmottaket 24/syv i Oslo sentrum.

— Kriminaliseringen av narkotikabruk skaper utstøtelse og håpløshet blant de narkomane. Ved å ilegge bøter, og opprettholde trusselen om fengsel, sparker politikerne på en gruppe som allerede ligger nede og som trenger hjelp, sier hun.

Portugal forbilde

Tidligere i år har både justisminister Knut Storberget (Ap) og tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund erkjent at bruk av straffereaksjoner ved narkotikabruk har feilet. «Vi må tørre å tenke alternativt», sa Storberget. Også han viste til Portugal som i 2001 avviklet straff for bruk av narkotika. I stedet er det innført ulike former for oppfølging, som informasjon om skadevirkninger og behandling.

Portugisiske myndigheter oppgir at omleggingen har ført til en mer «human» politikk og en markert nedgang i narkotikarelaterte dødsfall. Ifølge forsker Anne Line Brettewille-Jensen ved Sirus er Solhjells «forbilde» Portugal det mest liberale landet i Europa når det gjelder bruk av narkotika. Men ifølge Sirus-forskeren er konsekvensene av avkriminaliseringen i Portugal ennå ikke blitt grundig evaluert.

Kritisk fase

Norsk narkotikapolitikken er nå inne i en kritisk fase. I vår la et utvalg ledet av tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg (Ap) frem en rekke forslag. Høringsfristen for utvalgets rapport går ut om en knapp måned. Til våren legger Regjeringen dessuten frem en egen stortingsmelding om fremtidens narkotikapolitikk. Ifølge forskningsleder Astrid Skretting ved Sirus, leter Regjeringen etter nye narkotikapolitiske virkemidler.

— Det at en stor gruppe narkotikamisbrukere lever et liv i elendighet, på tross av omfattende satsing på hjelpetiltak, fører naturlig nok til avmakt hos beslutningstagerne, sier Skretting.

Mangler mot?

Solhjell frykter at det mangler mot til å tenke nytt i den pågående politiske prosessen. Han ønsker en offentlig debatt om det grunnleggende verdisynet i narkotikapolitikken.

— Det vi trenger er ikke nok en omorganisering. Vi trenger en verdireform, sier Solhjell.

Han understreker at avkriminalisering av bruk av narkotika, ikke må likestilles med legalisering.

— Jeg ønsker ikke å legalisere bruk av stoff. Det skal fortsatt være forbudt. Men besittelse av brukerdoser av narkotika bør ikke regnes som en straffbar handling som kan utløse fengselsstraff, bøter og anmerkning på rullebladet, sier Solhjell. Han vil gjøre som i Portugal, hvor en «nemnd» rår over tiltak som avrusning, helsehjelp og informasjon når noen tas for stoffmisbruk.

Den tidligere kunnskapsministeren etterspør også en kraftig satsing på å sikre tunge rusmisbrukere egen bolig, bedre samarbeid mellom psykiatrien og rusomsorgen, og større fleksibilitet i bruken av «narkotiske legemidler» som metadon.

Frykter økt misbruk blant ungdom

Avkriminalisering vil gjøre langt flere ungdom til misbrukere, frykter rusorganisasjon.

Styreleder i Actis, Arne Johannessen, slakter Solhjells ønske om å fjerne straff for bruk av narkotika. Actis er den største paraplyorganisasjon på rusområdet i Norge.

— Jeg frykter at avkriminalisering vil føre til en kraftig økning i ungdommers bruk av narkotika. Det vil øke presset mot mange ungdommer som i dag klarer å stå imot, sier Johannessen, som også leder Politiets Fellesforbund.

Han viser til at bruken av narkotika blant 16-åringer i Portugal har vokst kraftig etter at landet fjernet straffereaksjoner for narkotikabruk.

Ifølge tall fra Sirus har Norge en relativt lav andel ungdom som bruker narkotika. Til gjengjeld har Norge mange misbrukere i den mest utsatte gruppen av misbrukere, de som bruker heroin i sprøyteform.

— Tilbudet til de tyngste misbrukerne må bli bedre, men vi kan ikke basere narkotikapolitikken på det som skjer på Plata i Oslo. Vi kan bedre situasjonen for narkomane på Plata uten å kaste over bord en politikk som har vært vellykket når det gjelder å holde mange ungdom unna narkotika, sier Johannessen. Han sier han er «svært skuffet og overrasket» over Solhjells kontroversielle standpunkt.

Hva synes du om Solhjells utspill? Si din mening i feltet under!

Publisert
BT anbefaler

– De gamle er både eldst og best

Det er en sånn gamlis-konsert dette her, skriver en begeistret BT-anmelder etter Alison Krauss og Robert Plants…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Samboerparet er endelig hjemme etter flykaos: – Den verste turen jeg har vært med på

  2. «Vi har likt å spille for dere. Takk!»

  3. Sjur (21) og kompisene kom tett på skytingen: – Mange tanker raste gjennom hodet

  4. Politiet: – Flere drept og flere skadde

  5. Her er gullkvartetten fra Bergen – sikret Norge VM-triumf

  6. – Et vemodig farvel til Norges mest dysfunksjonelle by