Bakgrunnen til at regjeringen griper inn i den fastlåste konflikten som har sitt utspring i IT-bedriften Atea, er at streiken gir fare for omfattende strømbrudd med store konsekvenser.

— Tvungen lønnsnemnd var eneste løsningen nå. Vi har fulgt situasjonen fra time til time, og vi har sett at det nå er stor fare for massive strømbrudd, noe som gjør at vi kan komme i en situasjon hvor vi ikke lenger har kontroll over strømforsyningen i Norge, noe som kunne ha utgjort en fare for liv og helse, sier Huitfeldt til NTB.

Kalt inn

TV 2 meldte klokken 21 torsdag at partene var kalt inn til møte hos ministeren, og like etter kom bekreftelsen på at regjeringen går inn for lønnsnemnd.

Tirsdag ble sympatistreiken til støtte for ansatte i IT-bedriften Atea trappet opp. 1.050 medlemmer av EL & IT Forbundet i sju energiselskaper var i streik. Blant dem var 217 ansatte i Statnett, som utgjorde hele den operative beredskapen for sentralnettet som sikrer driften av kraftsystemet i Norge.

Krever tariffavtale

Bakgrunnen for konflikten er kampen for å få en tariffavtale med AFP-ordning for Atea-ansatte. Bedriften mener at et flertall av de 1.650 som arbeider der ikke ønsker en tariffavtale, men heller vil beholde dagens ordninger.

Cirka 90 nettkunder i Rogaland, Hordaland, Vestfold, Telemark og Troms var torsdag uten strøm som følge av strømstreiken. (©NTB)