Politiet tok omvei til Utøya

Politiet innrømmer at de tok en tre kilometers omvei til Utøya, noe som kan ha forsinket pågripelsen av Anders Behring Breivik.

I AKSJON: Anders Behring Breivik skal ha brukt en halvautomatisk rifle av typen Ruger Mini 14 under massakren på Utøya. Her er Breivik fotografert under massakren, iført politiuniform.
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

I den lille, røde gummibåten satt åtte personer fra politiets beredskapstropp og to tjenestemenn fra Nordre Buskerud politidistrikt. Båten begynte å ta inn vann og fikk dessuten motorstopp etter kort tid på den 3,6 kilometer lange strekningen sørover mot Utøya.

Politiet hadde bevisst valgt å sette seg i båten et godt stykke nord for kaia i Utvika. Avstanden fra småbåthavna over til Utøya er bare om lag 675 meter.

— Det viser at det var lite hensiktsmessig. Man fikk også tekniske problemer, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NRK.

Tidligere har det kommet fram at politiet overtok to hurtiggående skjærgårdsjeeper på Tyrifjorden som førte dem raskt til Utøya. Ifølge NRK ble en tilfeldig campingturist som hadde brukt båten sin til å redde livredde ungdommer på flukt opp av vannet, redningen for beredskapstroppen.

Ukjent tidstap

Fredriksen opplyser at det var Nordre Buskerud politidistrikt som bestemte Storøya som oppmøtested for den såkalte Delta-styrken.

— Det er vanlig praksis at beredskapstroppen ber om oppmøtested i lokalt politidistrikt, som kjenner sitt eget distrikt og har det som hjemmebane. Da ble dette punktet avtalt, og beredskapstroppen møtte opp der de hadde fått beskjed, sier Fredriksen.

Politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt sa til Dagbladet tre dager etter terrorangrepene at politiet tapte rundt ti minutter på motorstoppen.

Stabssjef Magne Rustad uttalte et par dager senere at politiet ikke tapte tid på problemene med politibåten. Han sa da at de sparte opp mot ti minutter på at de fikk overta to hurtiggående skjærgårdsjeeper på Tyrifjorden.

Johan Fredriksen sier at det er vanskelig å fastslå hvor mye tid som gikk tapt på ikke å kjøre båten rett fra kaia i Utvika.

— Det blir spekulasjoner. Vi må se om det er mulig å si noe om det i gjennomgangen som nå følger. Den optimale løsningen er sjelden til stede. Vi må velge det som er mulig ut fra de faktiske forholdene på stedet der og da, sier Fredriksen.

Etter det flere medier erfarer vil mandat og sammensetning av den varslede 22. juli-kommisjonen legges fram i statsråd på fredag.

Storberget taus

Første melding om skyting på Utøya den 22. juli ble mottatt av AMK-sentralen klokka 17.24, to timer etter at bomben gikk av utenfor Høyblokka i Regjeringskvartalet. Klokka 18.09 ankom politiets beredskapstropp oppmøtestedet. Først klokka 18.27 ble Anders Behring Breivik pågrepet, to minutter etter at beredskapstroppen hadde gått i land på øya.

På 1 time og 19 minutter hadde Breivik skutt og drept 69 personer.

Justisminister Knut Storberget (Ap) ønsker tirsdag kveld ikke å kommentere politiets valg av rute mot Utøya til NTB, eller andre ting som kommer fram om terrorangrepene før han har fakta på bordet.

Politiet har tidligere blitt kritisert for ikke å ha brukt politihelikopteret da de fikk melding om skyting på Utøya. Istedenfor å fly mot øya i Tyrifjorden sto helikopteret parkert på bakken fordi det var fellesferie, og ingen piloter var tilgjengelig for politiet.

Publisert