Følelsestung opprydning på Utøya

Med stadige påminnelser om terrorinfernoet som utspant seg på Utøya, startet opprydningen i eiendelene til AUF-erne tirsdag.

Publisert Publisert

SAMLER INN: Samtidig som arbeidet med å gjennomgå og rydde opp i den store mengden eiendeler på Utøya pågår for fullt, starter arbeidet med å samle inn blomster og minneord i Oslo sentrum. Foto: ERLEND AAS

  • NTB
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Blant telt, soveposer og forlatte klesplagg kan det ligge viktige bevis som kan kaste ytterligere lys over bevegelsene til Anders Behring Breivik (32) fredag 22. juli. Men for ryddemannskapene fra Norsk Folkehjelp er de også levninger etter terrorinfernoet 32-åringen gjorde AUFs sommerleir til etter å ha detonert bilbomben i Regjeringskvartalet.

— Det er med blandede følelser, helt klart. Det var skremmende å komme ut på øya og se teltleiren der de grusomme handlingene ble begått. Men selv om vi er smertelig klar over tragedien som skjedde her, er det ikke noe som synes i stor grad på Utøya, sier sanitetskonsulent Ronny Frantzen i Norsk Folkehjelp til NTB.

I skolestua forteller kulehullene sin historie. Der barrikaderte seks av de frivillige fra Norsk Folkehjelp døra og berget dermed seg selv og livene til 47 andre mens skytingen pågikk.

Leter etter bevis

Politiet vil i hvert fall fram til fredag drive opprydding på Utøya med sikte på tilbakelevering. Over 50 personer jobber med sikring av spor i tillegg til at oppryddingen av personlige eiendeler er i gang.

Ifølge politiadvokat i Oslo, Pål-Fredrik Hjort Kraby, hersker en helt spesiell stemning på øya, der politiet nå ser etter elektronisk utstyr med opptaksmulighet og lagringskapasitet. Alt av mobiltelefoner, kameraer, nettbrett, datamaskiner og minnepinner skal saumfares for bevis. Alt annet som ikke er blitt ødelagt eller er uidentifiserbart blir levert tilbake til eieren eller pårørende, lover politiet.

Politiadvokat Christian Hatlo i Oslo politidistrikt bekreftet tirsdag at gjerningsmannen selv hadde ringt til politiet fra Utøya. Han vil ikke kommentere eller utdype hva som ble sagt, men ifølge medierapporter skal Breivik ha uttalt «oppdrag utført».

Leter etter medvirkere

Alt tyder på at Breivik var alene om bomben i Oslo og under skytingen på Utøya. Ingenting i etterforskningen tyder på at han hadde medhjelpere terrordagen, men politiet vil ikke konkludere med dette ennå, ifølge Hatlo. De leter fortsatt etter mulige medvirkere, både i forkant og under terrorhandlingene.

— Det er altfor tidlig å konkludere. Det blir tatt nye avhør av siktede etter hvert som vi får inn informasjon. Tid og sted kan vi av sikkerhetsmessige årsaker ikke gå ut med, sa Hatlo.

Spesielt interessant er kontakter Breivik skal ha hatt i utlandet, men også den angivelig norske og anonyme bloggeren «Fjordman» skal være i politiets søkelys. Breivik skriver selv om utstrakt kontakt med ytterliggående høyrekonservative miljøer over hele Europa og hevder han er en del av et større, hemmelig terrornettverk.

Samler blomster og minneord

Natt til onsdag starter Oslo kommune å samle inn den enorme mengden blomster, lys, dikt og andre hilsener som folk har lagt ut i Oslos gater til minne om terrorofrene. Innsamlingen starter ved blomsterhavet utenfor Oslo domkirke. De nyeste blomstene vil fortsatt bli liggende, og det vil fortsatt være mulig å legge ned blomster og hilsener.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Knut Storberget deltok i begravelsene til Mona Abdinur (18) og Jon Vegard Lervåg (28), begge fra Oslo tirsdag. I løpet av uka skal ytterligere 53 av de drepte begraves på sine hjemsteder.

Regjeringen og Arbeiderpartiet ønsker å være til stede på hver og en av dem.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Paret fra Fana var lei av det travle livet. – I løpet av tre minutter bestemte vi oss.

– Det var jo helt skrullete det vi gjorde. Men vi var ikke aldeles bortreist heller.

Sakene flest leser nå

  1. En pasient isolert, ti ansatte i karantene

  2. Det er én smittevernregel elevene på videregående ikke klarer å holde

  3. – Ryde har invadert byen med søppel

  4. – Vil du si nei til flyktningene? Se for deg dette.

  5. – Den nye «dillen» alle i norsk skole må bruke tid på

  6. – Vi kan ta bort noen av de mest inngripende tiltakene