Slik sikrer du deg på mobil og brett

Naive brukere og slappe passordrutiner er de største truslene mot mobil— og nettbrettsikkerheten.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

Svindlere og nettkriminelle tyr til stadig mer avanserte metoder. Samtidig øker bruken av smartmobiler og nettbrett.

Seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), Vidar Sandland, mener mobiler og nettbrett i utgangspunktet er langt sikrere enn PC og Mac.

— Det handler om måten mobil- og nettbrett fungerer på, og den største og langt på vei eneste trusselen er når man installerer programvare fra ukjente kilder utenfor de offisielle app-butikkene, sier Sandland.

Han får støtte av mobilforsker ved Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Marius Kjeldahl, som viser til at moderne mobilplattformer er mye bedre sikret enn de fleste PC-er, og har solide mekanismer for å beskytte data på mobilen og datainnbrudd.

- Et forsvinnende lite problem

— Basert på antallet rapporterte og observerte hendelser, både i Norge og utlandet, så er skadevare på mobiler og mobile plattformer et forsvinnende lite problem sammenlignet med tilsvarende problemer på PC-er. Plattformleverandørenes nettbutikker er dessuten viktige inntektskilder for leverandørene, de gjør en ikke ubetydelig innsats for å holde skadevare ute av app-butikkene, sier Kjeldahl.

Han mener det er altfor mange eksempler på nyhetsartikler som gir et feilaktig bilde av sikkerhetsrisikoen ved mobilbruk, og opplever at antivirusselskapenes aggressive markedsføring og måten å presentere statistikk på bidrar til dette.

Hverken Kjeldahl eller Sandland ser behovet for å bruke antivirusprogram på mobiler og nettbrett. Falsk antivirusprogram til mobil er dessuten en utbredt form for svindel, påpekes det.

Les også:

Jakter på den beste mobilbetalingen

Ikke sov i timen

Men ekspertene advarer mot å sove i timen. Det spiller ingen rolle om du bruker mobil eller PC om du frivillig gir fra deg brukernavn og passord. Og det er gjerne det som skjer; man blir lurt inn på en falsk nettside av tilsynelatende troverdig e-post, eller meldinger på Facebook.

— Vi ser at sosiale medier er en attraktiv arena for kriminelle, som ikke overraskende ønsker å være der brukerne er. En vanlig fremgangsmåte er å sende meldinger på vegne av venner. Det gir tillit, sier Sandland.

Og har uvedkommende først fått tak i brukernavn og passord, kan det få store konsekvenser.

— Mange bruker samme passord- og brukernavn på en rekke forskjellige tjenester. De slappe passordrutinene kjenner selvsagt svindlerne til. Å benytte forskjellige passord på de forskjellige tjenestene er derfor et av de beste sikkerhetsrådene.

Med liten fare for dataangrep og -tyveri uten fysisk tilgang til mobilen, mener Kjeldahl de største truslene mot de mobile enhetene er mengden informasjon vi bærer med oss og konsekvensene av å miste denne.

— Det er viktig at man er seg bevisst denne problemstillingen og tar enkle forholdsregler som å ha et godt passord. Har man sensitive informasjon lagret, bør man vurdere et kryptert filsystem som gjør at uvedkommende ikke vil være i stand til å få ut informasjon selv om noen fysisk får tak i mobilen. Og skru for all del ikke av sikkerhetsmekanismene i et forsøk på å spare 49 kroner på å laste ned en piratversjon av Minecraft fra et tilfeldig nettsted i utlandet.

Visste du at ...

På analysebyrået Splash Data sinliste over de mest brukte passordene i 2013 topper «123456» foran «passord» og «12345678». I 2013 ble det solgt nesten én million nettbrett i Norge, en nær dobling fra året før.

Les også:

Nytt passord til topps i 2013

Gode tips og sikkerhetsråd:

  • Sørg for å ha forskjellig passord på forskjellige tjenester.
  • Hold mobil og nettbrett oppdatert. Dette gjelder både apper og operativsystem.
  • Når du handler på Internett, ikke la nettsiden «huske» kredittkortet ditt. Dette kan gjøre deg sårbar for ID-tyveri og kredittkortmisbruk.
  • Ikke åpne e-poster og meldinger eller følg linker du synes ser mistenkelige ut - gjelder både sosiale medier, SMS og e-post.
  • Skru av det trådløse nettverket når du ikke bruker det. For det første bruker det ekstra batteri, og man unngår at telefonen kobler seg til trådløse nettverk som du ikke ønsker å koble deg til.
  • Bruk mobilen din som om det var et bankkort. F.eks. ikke lån bort mobiltelefonen din uten at du har tilsyn med den. Ikke fortell noen pinkoden din. I en vanlig telefon i dag har du gjerne nettbanken din, e-posten din, Facebook-kontoen din.
  • Et nettbrett er ofte med på reise, derfor er det viktig at du passer godt på det. Ikke la nettbrettet ligge i sekken mens du går et annet sted. Hvis du mister nettbrettet er du avhengig av kryptering for å beskytte dataene dine. Sjekk med den aktuelle leverandør for hvordan kryptere nettbrettet.
  • Sørg for at du skrur av NFC(Near field communication) når du ikke bruker det. Hvis du bruker NFC, en trådløs overføringsmetode som enkelt lar NFC-enheter kommunisere med hverandre, sørg for at du bruker det på riktig sted og at det ikke er noen som har satt opp et falskt merke.
  • Lås telefonen. Den enkleste måten å få tilgang til telefonen er hvis noen får fysisk tilgang til telefonen. Er den ikke låst er det bare å gå inn.
  • Krypter datatrafikken. Benytt kun krypterte forbindelser når du gir fra deg sensitiv informasjon som for eksempel brukernavn og passord. Sjekk derfor at siden starter med HTTPS:// samt at du kan klikke på hengelåsen.

Kilde: NorSIS og NSM

Les også:

Nytt passord til topps i 2013

Publisert