Kaller Netflix-kunder som bruker VPN for «pirater»

TV-nettverk liker ikke at folk lurer til seg filmer de ikke skal ha.

Publisert Publisert

Amerikanske Netflix er med sine rundt 40 millioner brukere en av verdens største aktører innen strømming av filmer og TV-serier, men innholdet er forskjellig fra land til land.

For å få tilgang til flere filmer bruker stadig flere kunder VPN-løsninger for å manipulere informasjonen om hvor i verden de kommer i fra, melder nettstedet Torrentfreak.

VPN — virtuelt privat datanettverk - er betegnelsen på en datateknikk som anvendes for å skape «punkt-til-punkt»-forbindelser, såkalte «tunneler», gjennom et annet datanett, som f.eks. Internett.

Den voksende bruken av slike tjenester faller ikke i god jord hos hos film- og TV-studioene rundt om i verden. Spesielt i Australia er problemet blitt så stort at TV-stasjonen The Australian karakteriserer disse brukerne som «pirater».

Netflix blokkert i Australia

News Corp liker dårlig at australske forbrukere bruker VPN-tjenester for å se nye episoder av House of Cards. Foto: Netflix

Forklaringen bak karakteristikken ligger i at mange av USAs største filmstudioer har eksklusive avtaler med giganten News Corp, om hva som skal vises på australsk TV. Denne avtalen stikker kjepper i hjulene for de som ønsker å bruke Netflix i landet, som på grunn av de eksklusive avtalene er blokkert.Det stopper imidlertid ikke australierne fra å bruke Netflix, som via ulike VPN-tjenester omgår blokaden i landet.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange personer som unnslipper blokaden via en VPN-løsning. Dog estimeres det at det trolig er snakk om et antall mellom 20.000 — 200.000 brukere som betaler for å kunne se Netflix ulovlig.

Netflix selv har aldri slått ned på bruken av slike VPN-løsninger blant kundene sine:

— I våre medlemsvilkår har vi skrevet at denne typen bruk ikke er lov, som er noe vi er pålagt å gjøre av rettighetshaverne. Av samme grunn har vi også lagt inn noen tekniske sperringer, som gjør det litt vanskeligere å få tilgang på denne måten, sier sa Joris Evers i etintervju med Hardware.no i fjor.

— Men vi ser hovedsakelig etter regionale, eller enda bedre, globale lisensavtaler. Vi ønsker å gjøre alt innhold tilgjengelig over hele verden samtidig, men det tar tid å få bransjen til å endre seg. Vi må ta små skritt, sa han.

Dobbelt så stort som lovlig alternativ

Tallene kan tyde på at Netflix er en av de aller største strømmingsaktørene på det australske markedet, til tross for at de er blokkert.

Quickflix er et lovlig alternativ i landet, og de skal etter alt å dømme ha rundt 100.000 kunder i skrivende stund. Selskapets administrerende direktør liker svært dårlig at myndighetene ikke gjør mer for å stoppe brukerne fra å benytte seg av Netflix på ulovlig vis.

— TV-studioene har inngått en avtale med Netflix som gir dem rett til å distribuere under visse forutsetninger i USA og andre store markeder, men de har ikke gitt Netflix lisens for Australia, forklarer Stephen Langsford, administrerende direktør i Quickflix.

**VPN brukes for å gjøre deg anonym på nettet:

Les hvilken av de fire aktørene vi testet som gir deg høyest hastighet**

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Venner av drapssiktet student: Han endret seg, ble mer isolert og fikk en mørk form for humor

Vennene beskriver ham som en fin gutt. Samtidig peker noen av dem på varsellamper fra fortiden.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. 50 måtte i karantene etter fest i Øygarden

  2. Busstreiken er over

  3. Gutten fortalte at han ikke hadde venner. I hallen møtte han dommeren.

  4. Hjemmekontor? Fem ting du aldri bør gjøre på jobbens PC.

  5. Nye koronatester: De er lynraske, billige, enkle og effektive

  6. Fra benken til Milan på to år: Slik reagerer gamle­treneren på komet­karrieren