Enslige barn på ti år søker asyl

Ti år gamle enslige barn tar seg nordover langs flyktningruten og søker asyl i Norge.

Publisert Publisert

12 år gamle Adnan (i midten) har kommet fra Afghanistan. På Hvalstrand transittmottak i Asker har han funnet trygghet og nye venner. - Men jeg er nok den yngste, sier han. Foto: Stein Bjørge

 • Simen Granviken
 • Andreas Bakke Foss
 • Tron Strand
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Aldri før har det kommet så mange enslige, mindreårige asylsøkere til Norge som i år, viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI). Svært mange av dem er så unge at de må tas vare på av barnevernet.

 • Bare i august kom 71 enslige barn under 15 år for å søke asyl.
 • Fra januar til august kom det 118 enslige mellom 10 og 13 år.
  Barn under 15 år overføres til barnevernet, og er ansvaret til Barne-, ungdoms— og familieetaten (Bufetat). De anslår at det kan komme så mange som 500 barn under 15 år innen utgangen av året. Rundt 90 prosent av disse får opphold og skal bosettes i kommunene.

Skaffer fosterhjem

— Vi har aldri opplevd å ha så mange enslige, mindreårige asylsøkere som nå. Det er en ny situasjon, og gir utfordringer med kapasitet i omsorgssentre hvor barn under 15 år skal plasseres, sier regiondirektør Ingrid Pelin Berg i Bufetat.

Les også:

Les også

- Dette er ikke et sted for mennesker

Les også:

Les også

Det er bare ti dager siden Firas ble født. I natt dro han ut i en gummibåt.

Økningen innebærer et betydelig bosettingsbehov.

Hvalstrand transittmottak for enslige mindreårige asylsøkere i Asker har utnyttet kapasiteten til fulle. Bufetat tror det kommer så mange som 500 asylsøkere under 15 år innen utgangen av året. Foto: Stein Bjørge

— Vi har en situasjon som verken kommuner eller bosettingsmyndighetene har dimensjonert for. Vi jobber på spreng for å få til vedtak i kommunene, sier hun.

— Den yngste gruppen krever særskilte tiltak. Vi ønsker primært fosterhjem for de yngste, og jobber kontinuerlig med å rekruttere disse, sier Pelin Berg.

Les også:

Les også

Vil doble antall flyktninger til Bergen

Bufetat vil ha behov for å bosette rundt 400 barn under 15 år i år. Hittil har de funnet en løsning for 93 barn, og regner med å klare 50 til, basert på tilsagn fra de kommunene som så langt har sagt ja. Det betyr at rundt 250 barn ikke får det bosettingstilbudet de skal ha i år.

Reiste med onkelen

På Hvalstad asylmottak i Asker møter vi Adnan på 12 år. Han har reist fra Afghanistan med sin onkel.

— Onkelen min sier at jeg ikke skal være redd eller bekymre meg. Han er 15 og passer på meg. Jeg holder meg til han. Vi har reist med bil, båt og buss. Onkelen min sier at Norge er et flott land som ikke har krig.

Les også:

Les også

Tusenvis er på flukt til Europa. Nå ønsker Anundsen å la færre enslige asylbarn få bli i Norge.

Flesteparten av barna som kommer er mellom 15 og 18 år. Over halvparten av disse har sagt at reisen var organisert. UDI mener det "nærliggende å anta" at de yngste barna må ha hatt hjelp av smuglere på veien.

Politiets Utlendingsenhet (PU) ønsker nå å delta i Europols arbeid for å avdekke smuglernettverk som bringer barn til Norge, skriver UDI.

Det fremgår av et svar UDI har sendt Justisdepartementet, etter at departementet ba om en oversikt over mulige tiltak for å begrense ankomsten av enslige, mindreårige asylsøkere.

Avvist av Erna Solberg

Bestillingen fikk i helgen statsminister Erna Solberg til å slå fast at det ikke er aktuelt med en innstramming overfor enslige asylbarn nå. SV-leder Audun Lysbakken kalte bestillingen "smålig, selv til justisminister Anders Anundsen å være".

Les også:

Les også

- Vi selger hundrevis av vester for dagen

Les også

Dette er Forsvarets krise- plan for «masseankomst»

Lysbakken har, gjennom et skriftlig spørsmål, bedt justisministeren bekrefte at "det ikke er aktuelt for regjeringen å gjennomføre innstramminger" overfor enslige mindreårige asylsøkere. Han vil også vite UDI har svart.

Spørsmålet er om han som stortingsrepresentant får vite mer enn mediene. For UDI har bare gitt begrenset innsyn i sitt svar. Det betyr at store deler av brevet er sladdet, men enkelte premisser og konklusjoner er gjort offentlig tilgjengelig.

Avviser innstramming

UDI-direktør Frode Forfang har signert svaret. I sin oppsummering skriver han:

«Det er etter UDIs vurdering lite rom for å stramme inn asylpraksis for enslige, mindreårige asylsøkere.»

UDI mener det ikke er mulig å sende enslige, mindreårige til det landet de først kom til i Schengen-området (Dublin-forordningen). UDI "finner heller ikke noe særskilt handlingsrom når det gjelder å begrense adgangen til familiegjenforening», eller å bruke tilbakekalling av oppholdstillatelse hvis en enslig, mindreårig søker familiegjenforening. Det skyldes at Norge allerede har en svært streng praksis.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

På syv år prøvde Øystein fem jobber og tre utdanninger. Så traff han blink.

Alle tre valgte feil studier etter videregående. Slik løste de det.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. – NRKs «Innafor» bommer grovt, igjen

 2. Tredje bergensmann siktet for Porsche- og Audi-tyveriene

 3. Folk ringer ned legevakten – stengt teststasjon gir flere dagers ventetid

 4. Trump-tilhenger i Bergen får svar: – Rent oppspinn

 5. Økonomiprofessor: Trumps politikk kan kjøre hele den vestlige verden i grøften

 6. – Nicole Kidman er som alltid glimrende