Menn skjørere enn vi trodde

Alle har trodd at benskjørhet er en kvinnesykdom. Ny forskning viser at sykdommen er mer utbredt blant menn enn tidligere antatt.

Publisert Publisert

Foto: Odd Nerbø

  • Ragnhild Hov
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Stigen sto ikke støtt nok da Knut Senstad (52) skulle beise hytten sin på Sørlandet i august. Han datt ned og brakk håndleddet. Vinteren for tre år siden skled han på noen glatte steiner mens hans fisket med stang i Nordåsvannet. Også da brakk han håndleddet.

BT er med når 52-åringens skjelett blir gjennomlyst av maskinen som måler bentetthetsverdier på Revmatologisk avdeling på Haukeland Universitetssykehus.

— Jeg vil bli overrasket dersom målingen skulle vise at jeg er benskjør, sier Senstad, mens operatør Margrethe Garvik gjør maskinen klar til å registrere bentettheten i Senstads skjelett, bein og armer.

Senstad ser på seg selv som rimelig helsesterk. Han mosjonerer flere ganger i uken og prøver å passe på at kostholdet er sunt og variert.

I obs-gruppen

En forskergruppe som står bak et av verdens mest omfattende forskningsprosjekt på håndleddsbrudd, mener alle over 50 år som har fått benbrudd ved fall fra lav høyde (såkalte lavenergibrudd) bør tilbys bentetthetsmåling. Den forholdsvis enkle testen gir svar på om pasientene trenger oppfølging og behandling for benskjørhet.

Bare minutter at Senstad har tatt testen, er resultatet klart.

Overlege Clara Gram Gjesdal og fysiolog Jannike Øyen som står bak studien, konstaterer at Senstad befinner seg i obs-gruppen.

— Jeg syns ikke du behøver medisiner. Men bentetthetsverdiene dine er såpass lave at du bør være ekstra oppmerksom. Sørg for at kroppen blir tilført nok kalsium og D-vitaminer. Det hjelper å drikke mye melk, råder Gram Gjesdal. Hun lover også å skrive et brev til Senstads fastlege slik at også hun kan være oppmerksom på utviklingen.

Mange undersøkt

Forskergruppen har målt bentettheten på knapt 1800 personer over 50 år som har hatt håndleddsbrudd. De fleste av dem som har vært med, er fra Bergen. Osteoporose rammer som regel etter fylte 50 år

Målingene viste at en tredjedel av mennene og halvparten de undersøkte kvinne hadde så lav bentetthet at de bør følges opp med behandling.

— Målingene våre slår fast at alt i alt er osteoporose mest utbredt blant kvinner. Likevel kan vi fastslå at det er en større andel av lav bentetthet hos menn med brudd enn vi tidligere hadde trodd, sier Jannike Øyen.

I dag får alle kvinner og menn i Bergen over 50 år som har hatt håndleddsbrudd tilbud om bentetthetsmåling. Slike undersøkelser blir også tilbudt i flere andre byer i Norge.

— Vi mener at forskningsresultatene våre viser at også alle menn som har slike brudd, bør ta imot tilbudet om testing, sier Øyen.

Så langt forskerne har målt, har Skandinavia den skjøreste befolkningen i verden. Men ekspertene har ennå ikke kunnskap som kan gi forklaringen på dette.

Bare i Norge blir det årlig registrert mer enn 32000 brudd i enten lårben, rygg eller håndledd.

Forskningsgruppen mener at en god del av disse bruddene kunne vært unngått om pasientene hadde fått forebyggende behandling.

Lett å forebygge

  • Hvis vi kan identifisere de med benskjørhet, kan man også starte med medisiner som minsker faren for senere brudd, sier Øyen.

Benskjørhet kan i noen grad også forebygges. Tilstrekkelig tilførsel av kalsium og D-vitaminer er viktig. Om sommeren får vi som regel nok D-vitaminer ved å være ute i solen. Men vinterstid trenger mange et ekstra tilskudd av D-vitaminer

Mosjon og trening er en god hjelp i tillegg til et godt og variert kosthold. røykestopp er også viktig, forteller Øyen.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fotografens bilde vekker oppsikt. Slik forklarer han det.

  2. – Det begynte med en liten, håndskrevet lapp, stukket inn i avisen hun skulle få

  3. WHO: Nytt døgn med rekordhøyt smittetall

  4. Lekkasjer, råteskader, mus og biller. Ole Bulls villa på Lysøen forfaller. – Noe må gjøres nå.

  5. – Fergene er utryddingstruet. Reis mens du kan.

  6. Sjekk spillerbørsen: Brann-sliteren får ros