– Mistanken alvorlig nok

Bare mistanken om at det kan ha skjedd en ulovlig overvåking av Statsministerens kontor, får Stortinget til å reagere kraftig.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Venstre-leder Lars Sponheim sier vi ikke kan leve med en mistanke om at Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) ulovlig kan ha overvåket Statsministerens kontor (SMK). Han får støtte fra en samlet opposisjon på Stortinget.

– Mistanken i seg selv er som en kreftsvulst i det åpne norske demokratiet, sier han til NTB.

Fremskrittspartiets første nestleder Per Sandberg ønsker å være litt forsiktig med kommentarene før man vet mer om hva som egentlig har skjedd.

– Hvis det er hold i mistanken om at Statsministerens kontor er overvåket, er det meget, meget alvorlig, sier han.

Også Høyre-leder Erna Solberg vil vente på etterforskningen før hun sier for mye om saken, men er kritisk til det hun mener ser ut som hemmelighetskremmeri fra Forsvarets side overfor den politiske ledelsen i Norge.

Les også: Kan ha overvåket samtlige statsråder

Ikke politisk godkjent

FOST har ansvar for å forebygge sikkerhetstrusler mot Forsvaret og skal kun operere innen Forsvaret. Om det viser seg at tjenesten har gått inn og vurdert innhold på nettsider ansatte i departementet har besøkt, er dette ulovlig.

Statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide (Ap) sier til TV 2 at FOST aldri ville fått politisk godkjenning for den type overvåking de har drevet med.

– Det må være helt klart at Forsvarets sikkerhetstjeneste er en tjeneste for Forsvaret. Den har ingen myndighet utenfor Forsvaret, selv om den måtte ha tilgang til informasjon som flyter gjennom datanett som rent teknisk er tilbudt av Forsvaret, sier han.

Kripos er fortsatt så tidlig i etterforskningen av overvåkingssaken at det er for tidlig å si om det i det hele tatt har skjedd noe straffbart.

Statsadvokat Petter Mandt sier at det må være en rimelig grunn til å anta at noe kriminelt har skjedd før man kan innlede etterforskning.

– Vi er fortsatt i den første fasen, hvor vi undersøker om det har skjedd noe straffbart. Videre blir det eventuelt å kartlegge omfanget og hvilke personer som har begått handlingene, sier Mandt.

– Måtte starte etterforskning

VG skriver at FOST skal ha hatt ansvaret for datasikkerheten til nøkkelpersoner i SMK og annet sentralt embetsverk. Av praktiske grunner skal disse personene være koblet opp mot Forsvarets sikre datanett.

Bakgrunnen for overvåkingsmistanken er ifølge NRK antakelig at en ansatt i Justisdepartementet har fått en tilbakemelding fra FOST om at vedkommende har brutt eller var i ferd med å bryte sikkerhetsreglene. Personen skal så ha reagert på at FOST overvåket datatrafikken, og varslet.

Da det ble klart at Forsvarets sikkerhetstjeneste kunne ha gått langt ut over rammene sine, gikk alarmen i Forsvarsdepartementet.

– Forsvarets sikkerhetstjeneste har ingen hjemmel til å gå inn på innholdet i datatrafikken. Det kan ha skjedd, og bare tvilen om det har gjort at vi har anmodet politiet om etterforskning, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Forsvarssjef Sverre Diesen sier at etterforskningen av FOST er viktig, men understreker at etterforskningen ikke dreier seg om telefonavlytting eller lesing av e-post eller lignende forhold.

– Det er en prinsipiell sak, hvor det er interessant med en politimessig vurdering, sier forsvarssjefen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Finner ikke unnskyldningen

BT anbefaler

Smittetallene øker etter denne kvelden: – Det var svett og klamt

– Det var ingen form for smittevern der, utover en flaske antibac ved inngangen, sier Even Berntsen.

LES SAKEN