Vil skape verdens mest inkluderende fellesskap

Statsminister Jens Stoltenberg tror Norge kan stå ved inngangen til et rikt kapittel i landets historie. Han mener det er mulig å skape et av de mest inkluderende fellesskap i verden.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over 14 år gammel

– Dette er et stort samfunnsprosjekt som vi alle må arbeide med og være sammen om. Dette må vi lykkes med. Vi skal ta hele landet i bruk. Mange som i dag faller utenfor, kan få se at det er bruk for dem, sa Stoltenberg i sin nyttårstale til det norske folk.

Veien til et varmere samfunn går gjennom mer fellesskap. Sterke fellesskap gir hver enkelt større mulighet til å søke lykken. Ved å ta i bruk alles evner og anlegg får vi mangfold i fellesskapet.

– Det er det som er blitt den norske drømmen – at flere har mange muligheter. For meg går drømmen gjennom fellesskapet. Det kan være de små fellesskap, i nabolaget, idrettslaget eller på arbeidet, og det kan være gjennom de store fellesskap som vi alle er med i, nasjonen og verdenssamfunnet.

Rikdom forplikter

En gjennomgående linje i Stoltenbergs tale er at Norges rikdom, ikke minst fra naturens hånd, forplikter overfor de svake i vårt eget samfunn og dem som rammes hardt i andre land.

– Vi har gode naboer i et rikt, stabilt og godt organisert Europa. Dette gir oss muligheter til å gjøre drømmer om til virkelighet. Vi må tore å tenke stort. Norge har store muligheter til å bidra til fred, mer rettferdighet og til å lindre nød, sa statsministeren.

Besøket i de jordskjelvrammede fjellområdene i Pakistan like før jul gjorde sterkt inntrykk, og reisen til Asia viste norsk internasjonalt engasjement som landet kan være stolt av.

– Over 70.000 mennesker døde da bakken skalv en morgen i oktober. Flere millioner ble husløse. Jeg møtte en mor der høyt oppe i fjellene. Hun måtte ta det umulige valget om hvilket barn hun skulle redde da huset raste sammen over familien. Så brutalt kan livet være.

Stoltenberg sier Norge har sterke, erfarne hjelpeorganisasjoner og et dyktig utenrikskorps som er med og gjør en innsats for mennesker i nød.

Fra ledighet til arbeid

Statsministeren understreket gleden og motivasjonen i det å lykkes med noe, et hinder i oss selv eller et ytre hinder, i skolegang eller arbeidsliv.

– I år vil flere titusener gå fra arbeidsløshet til arbeid. Andre titusener vil få en ny jobb. For mange blir dette en seier. Det å lykkes betyr så mye forskjellig. Men alle fortjener å lykkes i noe de ønsker seg, sa Stoltenberg.

Statsministeren mener Norge må gjøre mer for at de som kommer for å bo her lærer språk og samfunnsforståelse. Men samtidig ser han mange tegn på at annen generasjon av nordmenn med utenlandsk opprinnelse gjør seg sterkere gjeldende i samfunnet som ledere og forbilder.

–2006 kan blir et godt år for Norge. Det er olympisk år, og over store deler av verden vil man legge merke til Norge. Det er også det året hvor vi minnes at det er 100 år siden dikteren Henrik Ibsen døde. Det vil også merkes, ikke bare i Norge, men i mange andre land.

Statsministeren tror Norge som land kan lykkes på mange ulike plan.

– Hver og en av oss har seire som venter. Det skal bli mer rom for store drømmer, sa Stoltenberg.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Mann pågrepet: - Et voldsomt bråk

  2. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

  3. – Vaktene truet med utkastelse hvis vi ikke holdt større avstand

  4. Vindmølle totalt utbrent i Fitjar

  5. Her ble bobilen og personbilen stående bom fast: – Det var litt uventet, kan man si

  6. Kvelden hørselen forsvant på Tennis Paradis