Truslene fikk flere til å snu

Statsråd Øystein Djupedals trusler i nestlederstriden i SV fikk en rekke utsendinger til å snu og stemme på Ingrid Fiskaa. Det var likevel ikke nok til å vinne.

  • Olav Garvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Artikkelen i BTs søndagsutgave om kunnskapsministerens uvanlige opptreden mot et av medlemmene i valgkomiteen, gjorde et sterkt inntrykk på landsmøteutsendingene etter hvert som den ble kjent utover formiddagen.

Delegater fra Hordaland og Vestfold forsikret BTs medarbeider like før den spennende avstemningen at de visste om minst en håndfull utsendinger som på forhånd hadde bestemt seg for å gå inn for Bård Vegar Solhjell, men som ombestemte seg i siste liten. Djupedals oppførsel provoserte dem sterkt.

Statsråden ønsket av hele sitt hjerte at Solhjell skulle rykke opp i partiledelsen. Men da han skjønte at Snorre Valen i valgkomiteen foretrakk Fiskaa, truet han med å sørge for at Valen skulle bli politisk død.

Vestlandsdominans

Stemningen var spent og tydelig nervøs blant de 204 stemmeberettigede da de ventet på at møteleder Åge R. Rosnes fra Askøy skulle lese opp avstemningsresultatet. Klokken var rundt 14.00, og folk trippet utålmodig etter å nå fly eller tog for å komme seg hjem.

Solhjell trakk likevel det lengste strået med god margin — med 114 mot 90 stemmer for Fiskaa.

Valget på nestleder var det eneste som krevde votering da den nye partiledelsen skulle settes sammen. Både Kristin Halvorsen og bergenseren Audun Lysbakken ble gjenvalgt med trampeklapp som henholdsvis leder og nestleder. Det samme gjaldt Edle Daasvand fra Bergen som fikk ny tillit som partisekretær. Bård Vegar Solhjell er fra Naustdal i Sunnfjord. Dermed har de to vestlandsfylkene hånd om tre av de fire i SVs toppledelse.

- En litt trist historie

SVs gruppeleder i Bergen bystyre, Oddny Miljeteig, spilte en sentral rolle under valget, både som medlem av valgkomiteen og som en av Ingrid Fiskaas mektige forsvarere på talerstolen.

Etter nederlaget var det likevel ikke en slagen kvinne som uttalte seg. Miljeteig mente det var imponerende at så mange som 90 ønsket å støtte en kandidat som har som hovedmål å være representant for utenomparlamentariske grasrotorganisasjoner. En så pass høy oppslutning var å regne som en seier. Hadde det bare blitt 80, ville det vært et nederlag, resonnerer hun.

— Dette er en klar melding fra landsmøtet om at det folkelige engasjementet må stå høyt i kurs hos et parti som SV.

— Hvordan reagerte du på Øystein Djupedals opptreden?

— Nei, sannelig om jeg... Ingen ønsker vel at slikt skal påvirke et valg. Det var jo en litt trist historie, sukker hun.

- Vi hadde en krangel

Da BT prøvde å få Djupedal i tale etter at valget var klart, var han lite lysten på å uttale seg.

— Jeg og Snorre Valen er gode venner fra Trøndelag, og det har vi alltid vært. Denne saken er blåst opp utover alle dimensjoner, ifølge statsråden.

Snorre Valen har heller ikke lyst å utdype det som skjedde den berømmelige fredagskvelden på SV-landsmøtet.

— Vi har skværet opp. Vi hadde en krangel, og saken er vel noe oppblåst. Men det var galt av Øystein å gå over streken, slik det faktisk skjedde. Det gjorde selvsagt inntrykk på meg å oppleve noe slikt, sier Valen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Hordaland høstet viktige miljøseire

  2. Maktparti i tenårene

  3. Stortingsplassen kan ryke

BT anbefaler

Slik er verdensmesterens første restaurant i Bergen

– Den eneste restauranten i Bergen som tilbyr det ettertraktede kjøttstykket, skriver BTs anmelder.

LES SAKEN