- Hørte desperate rop om hjelp

Dekket av blod sto den 44 år gamle irakeren og ventet på politiet utenfor korttidshjemmet på Grefsen i Oslo.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 14 år gammel

Inne på ett av rommene lå konen døende og de to små barna hans drept.

Desperate rop om hjelp fikk de andre beboerne til å slå alarm, men politiet kom ikke fram i tide til å forhindre tragedien.

– Vi er sikre på at vi har tatt gjerningsmannen. Det var ingen vitner til det som skjedde, men flere har hørt rop om hjelp og den siktede ble i ettertid sett på åstedet, sa politiinspektør Hanne Kristin Rohde i Oslo politidistrikt på en pressekonferanse på politihuset torsdag kveld.

Familiefaren på 44 år ble pågrepet uten dramatikk.

– Han sto og ventet på politiet, sterkt tilgriset av blod på klærne. Han er siktet for forsettlig drap. Han vil forhåpentligvis bli avhørt ved hjelp av tolk i løpet av fredag, sier Rohde.

Mannen har foreløpig ikke fått oppnevnt noen forsvarer og er heller ikke gjort kjent med siktelsen. Det er ukjent om han er psykisk i stand til å la seg avhøre. Torsdag kveld satt han fremdeles i politiets varetekt.

Visum fra Iran 44-åringen kom til Norge for første gang som asylsøker i 1999. Tre år senere fikk han bosettingstillatelse. Siden dro han ut av landet før han i mai på nytt ankom Norge etter å ha søkt visum i Teheran i Iran.

– Hans kone, som er i 30-årene, kom til Norge på familiegjenforening i 2001 og fikk endelig bosettingstillatelse i 2005, sier Rohde. Sammen med de to barna skal de ha bodd på korttidshjemmet, et tjenestetilbud for barnefamilier i regi av Oslo kommune.

Politiet vet ennå ikke om konen har vært utsatt for vold tidligere eller om 44-åringen har et kriminelt rulleblad eller om han på et tidspunkt har vært underlagt psykiatrisk behandling. Mannen skal ha en bror som bor i Norge, men politiet har ennå ikke klart å komme i kontakt med ham.

Politiet tør heller ikke fastslå om de involverte har operert med riktig identitet overfor norske myndigheter, men de offisielle opplysningene går ut på at de alle er irakere. Paret skal ikke ha flere barn sammen enn de to som nå er drept.

Grusomt syn Det var etter meldinger om husbråk politiet ved 14-tiden torsdag rykket ut til adressen på Grefsen. Synet som møtte politifolkene, vil trolig følge dem resten av livet.

– Det var brutalt. De får nødvendig og rutinemessig oppfølging, sier Rohde.

De to små barna ble drept på stedet, mens kvinnen fremdeles var i live da ambulansen ankom. Hun døde på vei til sykehuset.

– Vi har beslaglagt et stikkvåpen som vi mener er drapsvåpenet. Flere vitner er avhørt og de tekniske undersøkelsene på åstedet fortsetter, sier Rohde

Politiet ønsker ikke å si noe om hva som kan være motivet for trippeldrapet og viser til at den antatte gjerningsmannen ennå ikke er avhørt.

Barnehage Bjerkealleen barnehage ligger rett ved siden av åstedet. Om lag 60 barn var i barnehagen da politi og ambulansepersonell ankom, og to av barna ble vitne til at kvinnen ble båret ut i ambulansen.

– De fleste var innendørs, men noen var ute og lekte. Barnehagepersonellet skjønte at dette var mer enn en vanlig utrykning og fikk alle inn, sier barnehageleder Pia Friis til NTB.

Barnehagen varslet foreldrene om hendelsen på e-post, og orienterte dem videre da de hentet barna.

– Vi har ikke merket noen uroligheter i dette huset tidligere. Noen av barna som bor der, har fått lov av oss til å bruke lekeutstyret på plassen her på kveldstid, sier Friis.

Publisert: