Krisemåling for KrF

For få uker siden gjorde KrF sitt dårligste stortingsvalg noensinne. På BTS ferske meningsmåling fortsetter nedturen.

  • Krister Clausen Hoaas
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

— Når man får et skuffende valgresultat er det ikke overraskende at trenden fortsetter, sier nestleder i KrF, Knut Arild Hareide.

Det er valgforsker Hanne Marthe Narud enig i.

— Et dårlig valg fulgt av intern oppvask og lederdebatt er sjelden bra for oppslutningen, sier Narud.

Den analysen treffer så avgjort KrF. På en fersk meningsmåling som Sentio har utført for BT, oppnår Kristelig Folkeparti fattige 4,5 prosent. Så lav oppslutning har partiet aldri tidligere registrert på Sentios målinger.

Resultatet følger i samme spor som en måling Norstat gjorde for Vårt Land i dagene etter valget. Der fikk KrF 4,8 prosent.

— Ting kan tyde på at hadde valgkampen vart bare en uke til, kunne valget gått enda verre for KrF, sier Narud.

Artikkelen fortsetter under grafikken. Klikk for større versjon.

Sprikende signaler

Bakgrunnstallene viser at KrF lekker velgere i alle retninger, mest til Høyre, men like mye til både Ap og SV som til Frp. Nye velgere hentes nesten bare fra vet ikke-gruppen. Det er velgere som ofte skifter standpunkt med lav lojalitet.

Debatten om KrFs fremtid går høyt og heftig i partiet og ikke minst i Vårt Lands spalter. Hareide og nestlederkollega Inger Lise Hansen har tatt til orde for et bredere og mer inkluderende parti. Noe som er blitt oppfattet som en kritikk av partileder Dagfinn Høybråten. Det forsøker Hareide å tone ned.

— Erfaringene fra 2003 tilsier at dette ikke må bli en persondebatt, sier Hareide og viser til Valgerd Svarstad Hauglands sorti som partileder.

— Men vi må ta en grundig ideologisk debatt.

Det er en debatt hvor partiet spriker. Torsdag gikk nylig avgått skolebyråd i Bergen, Tomas Moltu, ut med en klar oppfordring om å koble partiet tettere til Frp og Høyre.

— Sentrum er steindødt. Det er på tide å skrinlegge den drømmen, sa Moltu til Vårt Land.

I går kom et signal i stikk motsatt retning fra avtroppende stortingsrepresentant for Hordaland, Ingebrigt Sørfonn. Han ser mot venstre og Arbeiderpartiet.

Flertallet borte

Etter seieren ved stortingsvalget i 2005, mistet de rød-grønne partiene raskt flertallet på meningsmålingene. Noe som stort sett holdt seg til nesten helt opp mot valgdagen. På Sentios ferske måling skjer det samme igjen.

Det skyldes først og fremst at Venstre henter seg inn igjen etter katastrofevalget som sendte dem under sperregrensen og partileder Lars Sponheim hjem til Ulvik. På målingen hopper Venstre frem to prosentpoeng til 5,9 prosent.

— Det var en trivelig melding å få på en bursdag, sier 40-årsjubilanten og den som mange tror overtar ledervervet i Venstre, Trine Skei Grande.

Venstre henter fra Ap

Bakgrunnstallene forteller at Venstre henter tilbake mange stemmer fra Ap. Sponheim har hevdet at de tapte valget fordi Venstre-velgere som ville holde Frp fra makten droppet Venstre til fordel for Ap.

Skei Grande mener på sin side at en valgkamp om saker og ikke personer og posisjoner ville gitt en høyere valgdeltakelse, noe Venstre ville tjent på.

Men målingen gir liten grunn til langvarig jubel for et Venstre som fortsatt slikker sine valgsår.

— Partiet har en veldig lav lojalitet og en veldig høy vet ikke-prosent, sier Narud.

Hva skyldes KrF-nedturen? Bruk kommentarfeltet.

Publisert: