Pinnekjøtt tar innpå ribbe

Stadig flere vil ha pinnekjøtt av sau til årets fineste middag. Snart tar vestlandsskikken igjen svineribbe som den den mest populære julemiddagen i Norge.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

Det viser en undersøkelse som Research International har gjort for Opplysningskontoret for kjøtt.

Litt over halvparten av nordmenn har svineribbe som en del av maten på julaften. Hver tredje har pinnekjøtt på bordet. Kokt torsk og kveite er tradisjonsmat langs kysten. Men til jul i år vil over dobbelt så mange spise kalkun som kokt fisk her i landet.

Ribbe er mest populært på Østlandet og i Midt-Norge. Men på Vestlandet er pinnekjøtt mest vanlig. Lutefisken er også ettertraktet, stadig flere spiser lutefisk i jula, og særlig i tida før jul. De som tjener mest, spiser oftest lutefisk, viser undersøkelsen.

Ribbe: Egentlig mat for de rike

Svineribbe stekt i ovn har vært i norsk mattradisjon lenge. Men først var den kun for de rike.

– Ribben blir stekt i ovn. Og før jernkomfyren kom, var det vanskelig. Den kunne stekes i bakerovn, men slike var mest vanlig blant dem med mange penger, forklarer konservator Kari Vold Halvorsen ved Norsk Folkemuseum.

På 1860-tallet kom den vedfyrte jernkomfyren. Og rundt 1900 var den utbredt i hele landet.

– Svineribbe er en flott og god rett. Fra 1900 ble den populær som julemat, sier Vold Halvorsen. Da ble ribbe den vanlige julematen på Østlandet, der det var flest som hadde griser.

Kjøttet til ribba kom vanligvis fra gris som var slaktet rett før jul. Sammen med svineribbe serveres det vanligvis medisterkaker og – pølser.

– Før ribba kom, var noe som ligner på vår ertesuppe vanlig mat på julaften. Det var god og kraftig kost, sier Kari Vold Halvorsen. Suppa inneholdt blant annet saltet kjøtt og byggryn.

Pinnekjøtt: Fin bondekost

Pinnekjøtt fra sau er eldre som julerett enn svineribbe. Den har vært mest utbredt i områder med mye sauehold, som på Vestlandet og i Nord-Norge.

– Pinnekjøtt fins ikke i de gamle kokebøkene. For det var en rett for bønder, forklarer Kari Vold Halvorsen. Men tradisjonen med saltet og kokt sauekjøtt som fin mat, stammer trolig fra middelalderen.

– Det har lenge vært tradisjon med pinnekjøtt som festmat, sier konservatoren. Pinnekjøttet ble og blir ofte servert sammen med grove pølser, som for eksempel er vossakorv. Å lage stappe av kålrot, er kommet de siste 100 årene. Men enda tidligere var det også vanlig å servere kålrot til pinnekjøttet. Tradisjonen fra Vestlandet har spredd seg østover.

– Ikke før i de siste tiårene er det blitt mulig å få kjøpt pinnekjøtt på Østlandet, sier Kari Vold Halvorsen. Navnet pinnekjøttet kommer av at kjøttet dampes over bjørkepinner.

NAM-NAM: Stadig flere finner meningen med julen. ARKIVFOTO
Publisert