- Undersøkelsen er misbrukt

Valgforsker Frank Aarebrot mener undersøkelsene hans om journalisters stemmegivning har blitt misbrukt i årevis.

Publisert Publisert

VITNET: Valgforsker Frank Aarebrot åpnet sitt vitnemål i retten med å påpeke at han selv er Arbeiderparti-medlem. Foto: HÅVARD BJELLAND

  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Valgforskeren fra Universietet i Bergen åpnet sitt vitnemål i retten med å påpeke at han selv er Arbeiderparti-medlem og æresmedlem av AUF. Deretter gikk han gjennom undersøkelsene som viser at norske journalister stemmer langt til venstre for den samlede velgermassen.

Ville angripe journalister

Anders Behring Breivik har flere ganger hevdet at venstrevridde journalister har et stort ansvar for problemene i det norske samfunnet, fordi de legger til rette for muslimsk kolonisering og ikke slipper til islam-kritikk. Breivik har sagt at den nasjonale journalist-konferansen Skup, var ett av de mest attraktive målene for en terroraksjon.

Breiviks forsvarer, Geir Lippestad, konfronterte Aarebrot med påstanden om at norske medier filtrerer politiske synspunkter.

— Det er en ofte forekommende feilslutning. At journalister lar partitilhørigheten bestemme hva de skriver, er en hypotese som ikke har dekning i mine undersøkelser. Likevel er det en svært vanlig oppfatning, sier Aarebrot.

Han påpekte at mens journalister bare stemmer én gang annethvert år, er de journalister 365 dager i året.

— Det er grunn til å tro at den profesjonelle identiteten er sterkere enn stemmegivningen, sa Aarebrot. Han mener jakten på nyheter, politiske skandaler, og kritikk av maktmennesker, er langt viktigere enn hvilket parti saken gjelder.

Muhammed-karikaturene

Han viste blant annet til at det var svært mange journalister som stemmer Arbeiderpartiet, som mente at det var riktig å trykke Muhammed-karikaturene i norske aviser. Journalister som stemte KrF, SV og Senterpartiet var mest skeptiske til å fornærme profeten Muhammed.

— Dette passer ikke med et verdensbilde om at den store kulturkampen er fordelt langs en høyre/venstre-akse. Dette stemmer ikke med det verdensbildet blant andre Breivik forsøker å forfekte i sitt manifest, sa Aarebrot.

Valgforskeren mener Frp, i likhet med mange andre, har misbrukt hans undersøkelse.

— Det er et stort parti som har brukt min undersøkelse for å gjøre seg til offer. Carl I. Hagen er blant dem som har brukt denne undersøkelsen på en feilaktig måte. Det er en omvendt logisk slutning som mange gjør, sa han.

Ensidig informasjon

Han viste også til at partiet Høyre er sterkt overrepresentert blant norske advokater.

— Ingen vil vel hevde at sosialister blir behandlet strengere i norske rettssaler av den grunn, sier Aarebrot.

Han mener det er en slags folkesykdom at mange danner seg sterke meninger basert på selektiv informasjon.

— Dette er fortvilende for oss samfunnsvitere. Folk sitter i de tusen hjem og bruker betydelig energi og tankekraft på å samle inn informasjon som støtter deres hypoteser. Men de glemmer informasjon som peker i en annen retning, sa Aarebrot.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Toåring falt i elv i Geiranger: – Det ser ikke bra ut. Vi har nå lett i to timer uten funn.

  2. Lange køer etter at ferge fikk problemer

  3. Rådmannen sov knapt på flere uker etter møtet med familien: – Jeg angrer ikke

  4. Kim-André er verdensmester i dødsing. Her kaster han seg i sjøen på Nordnes.

  5. Kjære student: Velkomen til Bergen. Her skal du bu dyrt. Og dårleg.

  6. Forsvaret har klart å gjere redninga til ein ny skandale

  1. 22. juli