Etter at Aps programkomité i forrige uke så klart gikk inn for konsekvensutredning i neste stortingsperiode, er oppmerksomheten rettet mot småpartiene, i og utenfor regjering.

De tre store — Ap, Høyre og Frp - er alle mer eller mindre erklærte tilhengere av leteboring, så spørsmålet er hva de fire små kan oppnå innenfor den ene eller andre blokken.

KrF og Venstre har som mål å få til et regjeringsskifte hvis det blir borgerlig flertall, men det er høyst uklart hvordan deres Lofoten-motstand vil overleve i et slikt samarbeid. Hareide skjønner at velgerne synes dette er uklart.

Ikke uforenlig

— Det er ingen god grunn til å åpne disse feltene nå. Men vi går heller ikke inn for å verne dem for evigheten, slik Venstre og SV gjør. Det er ikke uforenlig å ønske et regjeringsskifte og samtidig ville verne Lofoten og Vesterålen. KrF har funnet gode løsninger med Høyre tidligere, sier Hareide til NTB.

Han takker nei til oppfordringen fra SV-leder Audun Lysbakken om å trekke tilbake støtten til et borgerlig regjeringssamarbeid. SV-lederen mener KrF og Venstre vil ende opp med å støtte en oljepolitikk de egentlig er imot, hvis de inngår i det parlamentariske grunnlaget til en ny regjering etter valget.

Hareide viser til at Bondevik-I-regjeringen gikk av på gassverksaken i mars 2000 og at det følgelig ikke er noen grunn til å tvile på KrFs miljøengasjement. Han mener at de velgerne som er opptatt av å stanse oljeutvinning i Lofoten og Vesterålen, bør stemme på KrF og Venstre.

— KrF har en svært god alliert i Venstre. Vi er veldig enige på mange områder. Alt tyder på et regjeringsskifte, og da er en stemme til SV bortkastet, sier Hareide.

Ikke imponert

KrF er ikke imponert over miljøinnsatsen til de rødgrønne. Hareide sier dobbelt så mange områder er åpnet siden Bondeviks tid, og det med dobbelt hastighet. Han finner liten forskjell i oljepolitikken mellom Høyre og Arbeiderpartiet og synes at olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) løper helt løpsk.

— Borten Moe og Stoltenberg er raderparet for dem som støtter åpning av disse sårbare havområdene, sier KrF-lederen.

Nå blir det opp til landsmøtet i Kristelig Folkeparti å meisle ut den politikken som partiet skal bruke til å manøvrere seg til innflytelse. Her skal partiet også finpusse argumentene som skal brukes overfor dem som sier at KrF og Venstre blir gisler for to blå partier som vil skru opp tempoet.

— De endelige formuleringene er ikke på plass. Men vi står på en politikk vi har ført siden 1990-tallet, sier Hareide.

I bakgrunnen for KrFs posisjonering truer en situasjon der Høyre og Frp i regjering sammen bare har å gå over gangen til Ap for å sikre solid flertall for oljeutvinning i neste periode. Hareides resonnement er derfor at KrF og Venstre vil ha større innflytelse ved å være en del av regjeringssamarbeidet enn å plassere seg utenfor.